Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

De gemeente Zwolle komt met de Baby Groente Tas

Zwolle – Een wortelhapje of een potje gemalen doppertjes gaat er meestal wel in bij baby’s. Maar verse groenten koken en aan je baby serveren wordt toch iets minder gedaan. En juist dat is heel erg belangrijk omdat groenten een belangrijke basis zijn voor een gezonde start. Daarom wil de gemeente Zwolle beginnen met het uitdelen van de Baby Groente Tas. Een tas vol met groenten die de ouders helpt bij het voeden van hun baby.

250 gezinnen

De bedoeling is dat aankomend jaar 250 gezinnen acht weken lang zo’n tas thuisbezorgd krijgen. Het gaat om gezinnen die extra ondersteuning kunnen gebruiken bij het maken van gezonde keuzes.

Wat is de Baby Groente Tas?

De Baby Groente Tas (BGT) wordt 8 weken lang aan huis bezorgd. Vanuit elke tas kunnen 7 maaltijden voor de baby worden bereid. Eén keer koken is eten voor een hele week. Elke tas bevat een recept voor de baby, een recept voor het hele gezin (omdat BGT koken voor het hele gezin wil stimuleren en er soms groente over is), een tip-tegel met een tip over de eet-opvoeding, en twee soorten groenten. De eerste tas bevat ook twee invriesbakjes en een staafmixer en een folder over de eetopvoeding 0-4 jaar. De recepten zijn ontwikkeld door een kinderdiëtiste en voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Meer groente om risico op overgewicht, kanker en diabetes te verminderen

De meeste kinderen eten te weinig groente. Uit cijfers van GGD IJsselland van 2019 blijkt dat meer dan de helft van de jeugd in Zwolle niet dagelijks groente eet. Meer groente-inname is van belang om het risico op overgewicht, kanker en diabetes te verminderen. Daarnaast is meer groente eten goed voor het klimaat. De ‘eerste 1000 dagen’ van een baby zijn erg belangrijk voor smaakvoorkeuren en latere gezondheid. Maar veel ouders, vooral ‘eerste ouders’, zijn onzeker over geschikte groenten en bereidingswijzen. Alleen voorlichting geven is dan niet genoeg. De Baby Groente Tas kan hier verandering in brengen door ouders te helpen vaardigheden op te bouwen en in aanraking te laten komen met onbekende en bekende groenten.

 

Nog niet definitief

Het project gaat 40.000 euro op jaarbasis kosten. De gemeenteraad moet nog wel met het plan instemmen. Zodra het voorstel van het College van B&W is goedgekeurd wordt gekeken welke gezinnen worden aangeschreven om mee te doen met het project.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren