Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

GroenteFabriek op terrein Nijverheidsstraat geopend

Wethouder Filip van As (portefeuille Buiten) opende vanmiddag de GroenteFabriek. Een nieuwe stadstuin onstaan vanuit een initiatief van Joke Wierenga en Karen Lamsvelt.

Fabriekstuinders vieren groei community

Met hun gedrevenheid en enthousiasme realiseerden initiatiefnemers Joke Wierenga en Karen Lamsvelt binnen een jaar, op 24 maart 2015,  de oprichting van Stichting de GroenteFabriek. De community groeit. Met bijdragen van inmiddels zestien vrijwilligers is het terrein aan de Nijverheidstraat omgeploegd, ingedeeld en  ingezaaid met een grote variëteit aan biologische groente, fruit, kruiden en bloemen. De tuinders experimenteren met de verbouw van groenten en permacultuur.  Het is de sociale stadstuin van Zwolle. De GroenteFabriek is klaar voor de opening op  woensdag 13 mei.

Permacultuur

Eén van de vrijwilligers  Suzanna Van ’t Zand werkt  voor haar studie met experimentele verbouw van groenten, permacultuur en strobaalbouw. Zij creëert een zonnecirkel met aan de noordkant van de tuin een pergola van fruitboompalen als afscherming tegen weer en wind. Door optimaal van de zon gebruik te maken  ontstaat aan de zuidkant met heuvels, waterpartijen en steenhopen een evenwichtig en natuurlijk systeem.

Kunstproject

Kunstproject  In de bonen van fabriekstuinder Suzan Huijbers maakt deel uit van de cursus Storing aub -autobiografisch werken. De bonen gemaakt van gele en bruine boetseerwas liggen op een bed aarde, onder een weckpot, te broeien in de zon. Als de was voldoende smelt komt er mogelijk een krachtige kern (Sloveense pronkboon) tot ontwikkeling. Zal het de zon lukken om het boontje te ontdoen van de  kleverige ballast? Met dit werk hoopt Suzan de verbeelding aan te spreken en verwondering op te roepen bij de toeschouwer.

Meer informatie

Op woensdag -, vrijdag- en zondagmiddag zijn de fabriekstuinders aan het werk. Vrienden  worden van de Stichting De GroenteFabriek  is mogelijk. Vrijwilligers, al dan niet met groene vingers, zijn welkom. Meer informatie op www.facebook.com/GroenteFabriek en www.groentefabriek.com

 

GroenteFabriek website

 

Opening GroenteFabriek (foto Sabrina Schot) org
Opening GroenteFabriek – Foto Sabrina Schot

Gerelateerde artikelen

Back to top button