Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Groenpartners Climate Campus lanceren campagne ‘Laat groeien die spons’

Zwolle – Woensdag reikte klimaatwethouder Ed Anker de eerste campagnefolder en -poster uit ‘Laat groeien die spons!- Met je eigen DHZ-Deltawerkje op ’t dak en in de tuin’’. De poster- en flyercampagne moet inwoners in Zwolle aanzetten om op het eigen dak een groendak aan te leggen en klimaatoplossingen zoals regenschuttingen te plaatsen. De campagnefolders werden uitgereikt aan de vertegenwoordigers van de groenpartners HORNBACH, Tuinland en Wildkamp, in het bijzijn van actieve inwoners uit Zwolle en Adriaan Mosterman van Team Klimaat Actief.

Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende

Achtergrond campagne

Het Team Klimaat Actief van Climate Campus hoorde van een groeiend aantal inwoners dat zij stappen zetten om te vergroenen. De bekende, makkelijker maatregelen lukken wel (steentje eruit, groen erin, een regenton plaatsen), maar zaken als een groendak aanleggen of de waterhuishouding van de tuin verbeteren met het afkoppelen van de regenpijp en een infiltratiekrat, daar blijken veel inwoners tegenop te zien. Men denkt dan, hoe pak ik dat aan en waar kan ik het materiaal aanschaffen.

Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende
Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende

Groenpartijen

Het Team Klimaat Actief ging daarom vorig najaar in gesprek met groenpartijen in Zwolle die hierop willen inspelen. HORNBACH, Tuinland en Wildkamp staken de koppen bij elkaar en stelden samen met Adriaan Mosterman van Team Klimaat Actief producten samen om zelf laagdrempelig ‘DHZ-deltawerkjes’ aan te leggen, te beginnen met materiaal voor een groendak en/of infiltratiekratten voor een goede waterhuishouding. Ook medewerkers in de winkels worden bijgepraat om deskundig advies te kunnen geven aan de consument. Climate Campus biedt het podium en de promotiecampagne, de groenpartners bieden de producten aan in de schappen. Afhankelijk van het succes komen er wellicht meer DHZ-deltawerkjes te koop.

Het laagdrempelige aanbod sluit ook aan bij de beweging die nu gaande is in Zwolle. Geïnspireerd door Joost en Spencer en met de stimulans van de klimaatsubsidie van Waterschap Drents Overijsselse Delta zijn er al ruim 500 huishoudens die graag een groendak willen aanleggen. Samen goed voor ruim 10.000 m2 groendak.

“Heel veel deltawerkjes gaan helpen om van Zwolle één grote spons te maken”, stelt wethouder Ed Anker, die de naam deltawerkjes bedacht: “Dit voorziet in een behoefte bij inwoners.”

Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende
Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende
Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende

Ook andere aanbieders welkom

Naast deze tuincentra nodigt Climate Campus ook andere groenbedrijven en aanbieders van groendakpakketten, regentonnen en infiltratiekratten, etc. uit, om hun producten op de Climate Campus website te vermelden en staat open voor nieuwe initiatieven. Veel bewoners zijn al georganiseerd aan de slag met groene daken zoals Buurkracht, 50TintenGroen en Zwolle Zuid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button