Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Joke Wierenga van Tuinderij de Spoolderberg wint Groene Prijs 2021

Zwolle – Joke Wierenga, initiatiefneemster van Tuinderij de Spoolderberg in Zwolle wint de Groene Prijs van 2021. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door GroenLinks Zwolle aan een groen initiatief. Haar Tuinderij De Spoolderberg bestaat nu een paar jaar, en wordt steeds meer een begrip in Zwolle. Met de moestuinderij laat Joke veel mensen genieten van biologische, lokale producten.

Joke is enorm blij met de prijs: “Het is echt een geweldige erkenning voor deze tuin. We hebben hier heel veel werk in gestoken. En het is echt fantastisch om te merken dat er een hele leuke groep mensen omheen is ontstaan en dat het daardoor ook in een paar jaar zo’n fantastische plek als dit is geworden. Dat had ik zelf ook nooit gedacht”. De erkenning vanuit de gemeente en GroenLinks noemt Wierenga een kers op de taart.

Het is echt fantastisch om te merken dat er een hele leuke groep mensen omheen is ontstaan en dat het daardoor ook in een paar jaar zo’n fantastische plek als dit is geworden Joke Wierenga, Tuinderij de Spoolderberg

De tuiderij heeft nu 70 oogstaandelen en daarnaast leveren ze ook aan drie restaurants en worden er cursussen gedaan voor het Deltion. “Het begint echt vreselijk uit de hand te lopen, dus ja het werkt hier in Zwolle. Dat is heel leuk!” vertelt de initiatiefneemster.

De tuin is nog niet af. Ze willen ook heel graag een voedselbos ontwikkelen op een plek naast de tuinderij. “We willen heel graag dat we hier in Spoolde een heel mooi eetbaar landschap krijgen. ” aldus Wierenga.

 

Bekijk ook de video over het voedselbos

Tuinderij de Spoolderberg
De Tuinderij Tuinderij de Spoolderberg is in 2017 opgericht door Joke Wierenga. Toen Joke in aanraking kwam met het principe van zelfoogsten was de keuze om een tuin te starten snel gemaakt. Zij wilde altijd al boer worden, maar dan zonder al die machines en wel met veel zorg voor al het leven op de tuin. Op een kleinschalige stadstuin konden al haar wensen samen komen. Sociaal, robuust, groen en smakelijk!

De Groene Prijs

GroenLinks wil Zwolle aanmoedigen om een groenere stad te worden. Veel groene initiatieven zijn in de Hanzestad actief om dit waar te maken. Als een soort bedankje wordt de Groene Prijs jaarlijks uitgereikt. Het publiek kan elk jaar een groen initiatief nomineren. Eerdere winnaars waren Vrijwillig Landschaps Onderhoud Zwolle (2020) en economiedocent Henk Veurink (2019).

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button