Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

GroenLinks: Voorzieningen in noodopvang voor vluchtelingen én Zwollenaren

Zwolle zoekt extra woonruimte voor 200 asielzoekers, bijvoorbeeld door leegstaande kantoren om te bouwen tot noodopvangplekken. Deze vluchtelingen kunnen waarschijnlijk al worden opgevangen vóórdat het azc klaar is waar nog eens 600 mensen komen te wonen. GroenLinks ziet in deze kleinschalige noodopvang een kans om voorzieningen te maken waar asielzoekers en wijkbewoners samen gebruik van maken.

Gemeenschappelijke cursussen, trainingen, gezamenlijke tuin en buurtcafé

In het debat over de komst van een asielzoekerscentrum op de locatie van het huidige Waterschapskantoor op de Oosterenk heeft GroenLinks gezegd dat het belangrijk is dat ook op andere plekken in de stad opvang wordt georganiseerd en zichtbaar is. Want we vinden het noodzakelijk om zo verbindingen te leggen waar de hele stad sterker van wordt. Om ontmoetingen te organiseren waardoor we geen vreemdelingen voor elkaar zijn.
Nu de gemeente op zoek is naar ruimte waar zowel Zwollenaren als asielzoekers (tijdelijk) kunnen wonen, ziet GroenLinks een mooie kans om een stapje verder te gaan en ook een mix van voorzieningen in te richten en daar activiteiten te organiseren waar zowel de huidige wijkbewoners als nieuwe asielzoekers van kunnen profiteren. Te denken valt aan gemeenschappelijke cursussen en trainingen, een gezamenlijke (moes)tuin of bijvoorbeeld een ontmoetingsruimte/ buurtcafé.

wonen en inburgeren samen met Zwollenaren

De fractie stelt daarom de gemeenteraad voor een plan te laten maken waarin asielzoekers ‘wonen en inburgeren samen met Zwollenaren’. Het is voor vluchtelingen goed om zo snel mogelijk na aankomst in de stad te werken aan hun toekomst, of die nu in ons land ligt, in het land van herkomst of elders. En het is voor het draagvlak onder de Zwolse bevolking goed als faciliteiten niet alleen voor nieuwe mensen worden ingericht maar ook voor huidige inwoners beschikbaar komen. Dit model is ‘afgekeken’ van de gemeente Utrecht, maar past uitstekend in het Zwolse beleid van ‘iedereen doet mee’.

 

Lees het Utrechtse plan

Gerelateerde artikelen

Back to top button