Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

GroenLinks: ‘Snel schone stroom voor schepen in Prinses Margriethaven in Zwolle’

Hoogtepunten van het verhaal
  • Problemen huidige voorziening
  • 220 Volt i.p.v. benodigde 380 Volt
  • Alleen muntgeld apparaat
  • Apparaat te ver weg

Zwolle – Het college gaat onderzoeken of er sneller een goede walstroomvoorziening kan komen in de Prinses Margriethaven in de Zwolse wijk Holtenbroek. Dat heeft wethouder William Dogger laten weten na schriftelijke vragen van GroenLinks.

Met walstroom kunnen aangemeerde schepen gebruik maken van een stroomaansluiting, zonder hun eigen generator te gebruiken. “Dat is natuurlijk veel stiller, schoner en goedkoper”, legt GroenLinks raadslid Norman Finies uit.

Het werkt net zoals bij een camping, maar dan in het groot: schepen steken een stekker in een kast en krijgen voor een vast tarief stroom. Norman Finies, GroenLinks Zwolle

Foto © Peter Denekamp

Veel schepen gebruiken de bestaande voorziening niet, omdat hij niet voldoet. Voor veel apparaten aan boord, zoals het fornuis, is 380 Volt nodig, terwijl de huidige voorziening maar 220 Volt levert. Bovendien staan de kasten met walstroom niet allemaal op een goede plek en kunnen schippers alleen met muntgeld terecht om de stroom af te nemen. Gevolg is dat veel schepen hun brandstofgeneratoren toch gebruiken. Omwonenden klagen op hun beurt weer over lawaai en stankoverlast.

Subsidieregeling Provincie

GroenLinks Zwolle wees het college op een subsidieregeling van de provincie Overijssel, waarbij gemeenten een bijdrage kunnen krijgen voor het verbeteren voor de walstroomvoorziening. Finies: “Als die eenmaal is gerealiseerd, zou er een verbod moeten komen op het gebruik van scheepsgeneratoren in de haven. Er is dan immers een goed alternatief.” Het college heeft toegezegd inderdaad zo’n verbod in te voeren als de verbeterde walstroom eenmaal een feit is. De resultaten van het onderzoek worden in de loop van 2019 verwacht.

 

Foto © Peter Denekamp

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button