Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

GroenLinks grootste partij in Zwolle, ChristenUnie tweede, VVD derde

Landelijk wint Forum voor Democratie de verkiezingen

Zwolle – In de gemeente Zwolle (provincie Overijssel) is GroenLinks de grootste partij geworden. De partij van Jesse Klaver won flink: de partij ging van 7,0 naar 16,5 procent.

Als tweede partij eindigde de ChristenUnie, die een licht verlies boekte en op 13,1 procent kwam. Dat was vier jaar geleden nog 14,3 procent.

De VVD werd dankzij een winst de derde partij met 12,8 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 11,8), gevolgd door de PvdA met 10,0 procent (was 14,2).

De rest van de top 10

Forum voor Democratie haalde 9,1 procent (nieuw op de kieslijst), het CDA 8,6 procent (was 12,4) en D66 8,4 procent (was 14,2). De top tien van de grootste partijen wordt gecompleteerd door de SP (6,2%), de Partij voor de Dieren (4,8%) en de PVV (4,8%).

Van de partijen die bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen nog niet meededen, kwam Forum voor Democratie als grootste nieuwkomer binnen. GroenLinks boekte van alle partijen die vier jaar eerder al op het stembiljet stonden ook verhoudingsgewijs de grootste winst.

Opkomst

De opkomst in de gemeente Zwolle kwam uit op 61,4%, veel hoger dan bij de vorige verkiezingen (51,7%). In de provincie Overijssel was de opkomst 59.3% en waren 47 zetels te verdelen. De grootste partij werd het CDA met 17,0%.

Overijssel

 

In de provincie Overijssel is CDA de grootste partij gebleven. Wel boekte de partij een verlies van 11 naar 9 zetels.

Als tweede partij eindigde Forum voor Democratie, die vanuit het niet op 6 zetels uitkwam.

De VVD werd de derde partij met 6 zetels. Zij stabilseerden zich. Ook in de vorige periode hadden ze 6 zetels.

Eerste Kamer

Landelijk is Forum voor Democratie de grootste partij geworden met 12 zetels in de senaat, gevolgd door de VVD met 12 zetels en CDA 9 zetels.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button