EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Er komt een onderzoek naar permanente sluiting Menistenbrug voor autoverkeer

Zwolle – GroenLinks en de PvdA willen dat het college onderzoek gaat doen naar het afsluiten van de Menistenbrug voor het autoverkeer. De brug naast de oude watertoren is al bijna een jaar dicht voor auto’s. Volgende de twee partijen zou de afsluiting van de brug nu al geleid hebben tot een veiligere situatie voor fietsers.

Al langere tijd afgesloten

In verband met de verbouwingswerkzaamheden van de watertoren, is de Menistenbrug sinds 2017 afgesloten oor het doorgaand (auto)verkeer. Volgens GroenLinks en PvdA heeft deze afsluiting niet tot noemenswaardige verkeersproblemen geleid op omliggende wegen. Ze pleiten er dan ook voor om de brug af te sluiten voor auto’s.

Norman Finies van GroenLinks stelt: “De smalle brug en de verbindingsweg langs de Turfmarkt zijn ontoereikend voor het drukke fietsverkeer in combinatie met autoverkeer. Bovendien blijkt dat de route geen zinvolle doorgaande functie heeft voor het autoverkeer.” De belangrijkste motivatie voor het verzoek is dat de afsluiting van de brug voor autoverkeer nu al heeft geleid tot een veiligere verkeerssituatie.

VVD geen voorstander

De VVD is geen voorstander van het indienen van de motie. Johran Willigers, van de VVD spreekt van een wezenlijke vóóronderstelling: “Omdat het niet alle aspecten omvat. Ik denkbijvoorbeeld ook aan de rol van de parkeergelegenheid voor de binnenstad.” Ook is het voor deze partij onduidelijk om hoeveel verkeersonveilige situaties het gaat. Ook CDA stemt tegen. De andere partijen zijn licht sceptisch maar stemmen voor de motie. Vooral ook omdat in de motie wordt gevraagd om een onderzoek waarin ook de andere aspecten moeten worden meegenomen.

Wethouder Dogger van openbare ruimte spreekt van een legitieme logica: “Maar er zijn meer aspecten dan enkel de verkeersveiligheid en de verkeerstechnische aspecten om hierop te besluiten.”  Hij kan zich echter wel vinden in de vraag voor een onderzoek. Ondanks dat de meerderheid van de raad sceptisch is over de eenzijdige benadering vindt ze het een onderzoek wel waard.  Daarmee is de motie met meerderheid van stemmen aangenomen.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button