Natuur & DuurzaamVoorpaginaZorg & Welzijn

Groene Prijs 2015 voor Repair Café Stadshagen

De Zwolse Groene Prijs is dit jaar toegekend aan het Repair Café Stadshagen. De initiatiefnemers hebben de prijs in de vorm van een oorkonde ontvangen uit handen van Janet Duursma, lijsttrekker van GroenLinks Overijssel.

De Groene Prijs is een onderscheiding voor mensen of organisaties die zich bijzonder inzetten voor groen en duurzaamheid in Zwolle. Zwollenaren konden kandidaten nomineren voor de prijs. Uit de inzendingen heeft de fractie van GroenLinks Zwolle de prijs toegekend aan het Repair Café Stadshagen. Een Repair Café is een aansprekende manier om duurzame ideeën – minder afval, meer hergebruik – onder de aandacht te brengen van nieuwe doelgroepen.

Samen repareren

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren.

Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteits- verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

Het Repair Café Stadshagen wordt elke laatste zaterdag van de maand, van 10.00 tot 14.00 uur gehouden in Gebouw Werkeren. De Groene Prijs 2015 is bedoeld als een aanmoediging voor dit initiatief en om het als voorbeeld te stellen. GroenLinks hoopt dat in elke wijk een Repair Café zal komen.

De Groene Prijs

De jaarlijkse Groene Prijs is officieel door de gemeente Zwolle erkend. De prijs wordt toegekend aan personen, organisaties of bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van natuur en milieu én die door hun inspanningen een grote bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een mens- en natuurvriendelijke samenleving.

De Groene Prijs is oorspronkelijk ingesteld door De Groenen, afdeling Zwolle en wordt tegenwoordig toegekend door de politieke partij GroenLinks. De Groene Prijs staat sinds 1996 in de officiële lijst van Zwolse prijzen die de gemeente bijhoudt.
In 2015 wordt de prijs voor de negentiende maal uitgereikt.

Vorig jaar ging de Groene prijs naar de Zwolse afdeling van de Fietsersbond. Eerdere winnaars van de Groene Prijs waren Stadstuin Het Verre Oosten (2013), Eva de Vries, initiatiefneemster van de schooltuinen van basisschool de Vlieger (2012/11), Gooody Foods (2010), Haiko Natuurlijk (2009), Chris Gouma (2008), Weblog Zwolle natuurfotografe Ank Pot (2007). Henk van Blitterswijk (millieuvriendelijk tuinieren, 2006), ing. Willem Breemer (Zwolle Groenstad, 2005), Anninga (Beeldenpark Anningahof, 2004), Angelique Kraandijk (Villa Tovertoren, 2003), Eddy te Rietstap (eigenaar Cycloon Fietskoeriers, 2002), Gerard Mostert (voorzitter Stichting Milieuraad Zwolle, 2001), Henk Huppelschoten (Splinter Natuurlijk Wonen, 2000), Harry Pierik (stadstuin, 1999), Ton Hofstede (milieuvriendelijke kapper, 1998), Rijwielhandel De Wolwever (1997) en Jaap Mikkers (Afvalmuseum, 1996).

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button