KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Documentaire Thuus Komm’n vol spektakel in première

Zwolle – ‘Áls je het doet, moet je het goed doen’, zal de Lemelerveldse Joey Rozendal gedacht hebben toen hij besloot een documentaire te maken en deze vervolgens geheel in stijl in première liet gaan.

Zaterdag zes januari was het zover; een lange rij vol met chique geklede gala-gasten (500 bezoekers) staat te popelen om over de rode loper te flaneren en als ware celebrities met een glaasje bubbels in de hand te poseren voor de paparazzi om vervolgens de aangenaam warme residentie (uitverkocht) Reimink te betreden. Alles om de lang gevolgde dorpsgenoten op het witte doek te zien schitteren.

Carnavalsvirus

Ruim anderhalf jaar geleden besloot Joey Rozendal, geheel zonder ervaring, een documentaire te maken. Met Sinan Can als grote inspirator en diens wijze woorden; ‘elk probleem kan overwonnen worden’, besloot Joey het gewoon maar te doen. Het carnavalsvirus, wat zijn kameraad Mike Westemeijer reeds op jonge leeftijd leek te hebben opgelopen, intrigeerde hem dermate, dat Joey besloot dit thema als rode draad te nemen.

Hij informeerde bij een (ex-)Prins Carnaval en bij enkele leden van Lemelerveldse carnavalsverenigingen of hij en zijn crew, (die hij gaandeweg om zich verzamelde) hen een jaar lang op de huid mocht zitten om ze in dagelijks doen en laten te volgen. Uit al die enorme hoeveelheid uren aan beeldmateriaal moest vervolgens een ‘beknopte’ documentaire gaan ontstaan. Nou ga er maar aan staan. Dat bleek geen sinecure. Gelukkig kwam er hulp van een tweetal professionals. En om het geheel compleet te maken werd Sallander Hendrik-Jan Bökkers gevraagd een passend lied te schrijven/zingen.

Keihard werken

Ruim een jaar lang is er door iedereen met bloed, zweet en tranen keihard gewerkt aan het eindresultaat dat nu getoond gaat worden. Tobias de Groot is de host van de avond en verwelkomd uiteraard Joey en zijn team, de hoofdpersonen in de documentaire en natuurlijk alle stijlvol geklede gasten. Onder luid applaus neemt Joey de microfoon ter hand om iets te vertellen over hoe een en ander tot stand is gekomen en wat er zoal aan vooraf is gegaan. Hij spreekt zijn dankbaarheid uit aan zijn vaste teamleden Simone van Eerde en Jesse Slagman, die vanaf de start samen met Joey de sprong in het diepe hebben gewaagd en gewoon aan de slag zijn gegaan.

Uiteraard ook veel dank aan de experts die verderop in het proces zijn aangehaakt om het geheel te voltooien. Als een ware showmaster introduceert Tobias vervolgens de hoofdpersonen Patrick Bouwmeester, Wilco Brandwacht, Moniek Reimert en Mike Westemeijer die het podium betreden en worden verwelkomd met een warm applaus. Speciaal aan hen heel veel dank voor het toelaten van de camera’s in hun bestaan. Dan is het tijd om de lichten te doven, de snaveltjes dicht te doen en de documentaire te gaan aanschouwen.

Saamhorigheid

Het resultaat is adembenemend. De saamhorigheid is voelbaar; samen is er zoveel te bereiken. Alle neuzen dezelfde kant op. Niet lullen maar poetsen, gewoon de handjes laten wapperen. De beelden zijn veelzeggend, de muziek heel toepasselijk. Lemelerveld op z’n puurst, dat voelt gewoon als ‘Thuus komm’n’. Bij de aftiteling volgt een staande ovatie. Het was perfect! De volgende middag gaat de documentaire nogmaals in première, zodat het hele dorp de kans heeft het geheel te aanschouwen.

Tobias heeft dankwoorden voor alle initiators, medewerkers, personeel, gasten etc. en draagt de microfoon over aan ‘DJ Team Het Einde’. Dan gaan de glamoureuze voetjes van de vloer op de ‘noa sever oamp’. Polonaises van galajurken en smokings trekken door de residentie. De stiletto’s gaan uit, want op hakken kun je niet hakkûh. De stemming is opperbest, de drankjes vloeien rijkelijk en na welgemeende felicitaties aan Joey, crew en hoofdrolspelers, is het in de vroege uurtjes voor iedereen moe, maar voldaan heerlijk ‘Thuus Komm’n’! (tekst Moniek Diepman)

Bekijken

Bent u nieuwsgierig geworden? U kunt de documentaire bekijken op zaterdagavond 3 februari 2024 om 20:00h en 23:00h en zondagmiddag 4 februari 2024 14:00h op RTV Oost. In de week voor de uitzending zullen de makers te zien zijn in diverse shows op RTV Oost.

Ook zal er een reportage van 10 minuten over de documentaire en de première in beeld worden gebracht door het KRO-NCRV programma Carnavalshart. Dit zal worden uitgezonden 6 februari rond de klok van 19:00h op NPO 2. Dit programma zal ook op Omroep Brabant, L1 en RTV Oost worden uitgezonden.

Hou ook de podcast ‘de Nedersaksen’ in de gaten. Ze zullen binnenkort aanschuiven om te praten over de documentaire thuus komm’n, immaterieel erfgoed, streektaal en het belang van cultuurbehoud.
Naast al deze aandacht op TV zal er een theatertour + filmfestivaltour opgestart worden waarin de documentaire vertoont gaat worden + een Q&A met de maker(s) – houd hiervoor www.tsdfoundation.eu in de gaten voor de data.

Gerelateerde artikelen

Back to top button