Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Graffiti artist Donovan maakt knipoog naar ‘De Briefschrijfster’ van Ter Borch

Zwolle -Een meisje uit vervlogen tijden prijkt sinds een week of drie op de muur aan de Potgietersingel. Een antiek beeld maar toch met een knipoog naar de toekomst want de jongedame uit 1655 heeft een ultramoderne tablet in de hand. De mural is het werk van de bekende graffiti artist Donovan Spaanstra. Hij maakte eerder ook al portretten van de historische Zwollenaar Thomas a Kempis onder de IJsselbrug en in de Sassenstraat. Ook de Herman Brood op de muur bij de Grote Kerk komt van zijn hand.

Het tafereeltje aan het begin van het Potgieterspark is een knipoog naar het bekende schilderij “De Briefschrijfster”,  van Gerard Ter Borch. Deze Zwolse schilder vervaardigde het schilderij in 1655. Op dat doek is het tweede kind uit zijn derde huwelijk, Gesina Ter Borch, te zien. Donovan maakte er drie week terug een moderne variant op. En zo zit Gesina, de dochter van Ter Borch, zo ineens niet meer met een ganzeveer op perkament te schrijven maar heeft ze een super moderne iPad om op te werken.

Donovan heeft zo’n twee weken gewerkt aan het tafereel: “Ik heb Gesina wel tig keer overgedaan. Maar nu ben ik tevreden”, vertelde Donovan die het schilderij in opdracht van de bewoners heeft gemaakt. “De achterkant van het schuurtje stond altijd vol met graffiti. Het leek de bewoners wel leuk om er een mooie mural op te zetten”. En zo geschiedde. Bang voor graffiti er overheen hoeven ze niet meer te zijn. “Er zit een speciale laag over. Als er graffiti op wordt gespoten kan het er zo weer afgewassen worden, met deze graffiti werende laag” vertelt Donovan aan het eind van een lange werkdag, waarna hij de spuitbussen even voor gezien houdt en terugkeert naar zijn woonplaats Amsterdam.

Gesina Ter Borch

Gesina Ter Borch was de dochter van Gerard Ter Borch en Wiesken Matijs. Ook bij haar opvoeding speelde kunst een grote rol. Ze was geen beroepskunstenaar, maar ze verzamelde bestaande en zelfgeschreven gedichten voor poëzie-albums. Deze illustreerde ze dan met alledaagse scènes. Gesina stierf op 16 april 1690, in Zwolle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerard werd in 1617 geboren in een zeer gegoede Zwolse familie. Zijn vader Gerard Ter Borch de Oude tekende en schilderde in zijn jeugd en maakte een reis naar Rome en verbleef een tijd in Italië (1604-1611). Hij werd in 1621 ‘ontvanger van konvooien en licenten’. Hij wijdde zich verder niet aan de kunstbeoefening, maar koesterde er een grote belangstelling voor en legde een tekeningenverzameling aan. Gerard ter Borch leerde het schildersvak van zijn vader, Gerard ter Borch de Oude, een hoge ambtenaar, maar ook een amateur-kunstschilder. Drie van zijn dertien kinderen leerde hij schilderen en tekenen: Gerard uit zijn eerste huwelijk en Gesina en Moses uit zijn derde huwelijk. Zijn dochter Gesina ter Borch (geboren in 1631) legde in haar albums talrijke familiegebeurtenissen vast Ter Borch stierf op 8 december 1681 in Deventer en ligt op eigen verzoek begraven in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle, wat nu het Academiehuis Grote Kerk in Zwolle is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button