KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleRegio

Basiscursus wespenconsulent voor Oost-Nederland

Zwolle – Op 6 april geeft de Wespenstichting de eerste Basiscursus wespenconsulent in Oost-Nederland, en wel in Aardbalans aan de Spadelaan 8 in Apeldoorn. Aardbalans ligt op ongeveer een kwartier lopen van station Apeldoorn, zodat je makkelijk met openbaar vervoer kan komen.

Tijdens de cursus leer je welke sociale wespensoorten er in Nederland voorkomen, hoe je ze herkent en hoe je problemen met wespen oplost. Na het afronden van de cursus kan je wespenconsulent worden, maar je kan de cursus ook uit interesse voor sociale wespen volgen zonder wespenconsulent te worden.

2024: Jaar van de wesp

Wespen staan nogal in een negatief daglicht. Op zich begrijpelijk vanwege de steken die pijnlijk en vervelend zijn. Toch is de kans dat je gestoken wordt door een wesp erg klein, wat natuurlijk wel echt een probleem is wanneer je allergisch bent voor wespengif. Wat veel mensen alleen niet weten, is hoe nuttig wespen zijn. Zo ruimen ze kadavers op waardoor ze niet gaan rotten, en vangen in één zomer kilo’s aan insecten. Hiermee voorkomen ze dat we vliegen-, dazen- en muggenplagen krijgen.

Daarnaast bestuiven wespen ook bloemen, planten, fruitbomen en andere gewassen. Ze komen op andere gewassen af dan bijen en vlinders, waardoor ze onmisbaar zijn voor de biodiversiteit. Kortom: zonder wespen zou de wereld er heel anders uitzien, zelfs onleefbaar worden voor mensen. Mede daarom is 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de wesp.

Ontdek de wereld van sociale wespen

Wist je dat er in Nederland alleen al zo’n vijfduizend soorten wespen voorkomen? Daarvan zijn er vijftien sociale wespen, de wespen die de bekende wespennesten maken. Tijdens de Basiscursus wespenconsulent leer je heel veel: van sociale wespensoorten herkennen en hun levenswijze, tot technieken voor het verplaatsen van wespennesten. Een wespenconsulent hoeft trouwens niet per se wespennesten te kunnen verplaatsen, wel is het goed om te weten wanneer verplaatsing wel mogelijk is als alternatief voor verdelging met gif.

Meer begrip voor wespen hard nodig

Meer begrip van wespen is dus hard nodig, mede daarom is de Wespenstichting regelmatig te vinden op evenementen als honing- en bijenmarkten. En de Wespenstichting kan meer wespenconsulenten gebruiken, om mensen beter voor te lichten over het nut van wespen en het belang van behoud van deze onpopulaire insecten. Tot nu toe werd de cursus alleen gegeven in De Meern, nu is er een locatie die beter bereikbaar is voor geïnteresseerden uit Oost-Nederland.

Wil je meer weten over de cursus, stuur je vraag dan naar nathan@wespenstichting.nl. Direct aanmelden kan via de website van de Wespenstichting.

Gerelateerde artikelen

Back to top button