KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Kwetsbare inwoners Zwolle krijgen cursus gezondheidsvaardigheden

Zwolle – Laageletterden in Zwolle krijgen een cursus gezondheidsvaardigheden aangeboden, in combinatie met taalvaardigheden. Dat blijkt uit een raadsbrief die wethouder Michiel van Willigen stuurt naard e gemeenteraad van Zwolle.

Eén op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat zijn omgerekend ruim 40.000 Zwollenaren. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben moeite om informatie over gezondheid en zorg te vinden, te begrijpen en toe te passen. Het leidt tot een lage levensverwachting en minder ‘gezonde jaren’. Juist bij deze groep is veel gezondheidswinst door preventie te behalen.

Laaggeletterd

Ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland van 16 jaar of ouder is laaggeletterd. Waarbij uit recent onderzoek is gebleken dat onder de huidige 15 jarigen in Nederland dit 1 op de 3 is. Het aantal mensen dat laaggeletterd is neemt dus toe. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Of met rekenen en digitale vaardigheden. Mensen die laaggeletterd zijn, blijken meer kans te hebben op een slechtere gezondheid en de vaardigheden om goed om te gaan met gezondheidsinformatie vaker te missen.

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft voor deze doelgroep een project ‘Gezond en goed met elkaar’ (GGME) ontwikkeld. Het project bestaat uit een cursusprogramma, gericht op het verbeteren van zowel de gezondheidsvaardigheden als de taalvaardigheid bij de deelnemers van de cursus. De doelgroep bestaat uit mensen die laaggeletterd zijn en/of beperkte gezondheidsvaardigheden hebben.

Positieve gezondheid

De gemeente Zwolle wil hier met de zes pijlers van Positieve gezondheid op inspringen. Positieve Gezondheid is een nieuwe visie op gezondheid die naast het fysieke, ook het emotionele en mentale welzijn omvat. Door middel van een vragenlijst krijg je inzicht in je gezondheid in zes dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.

De cursus

Bestaande bemoeienis op het gebied van gezondheidsvaardigheden sluit onvoldoende aan bij de doelgroep (mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en/of laaggeletterden). Daarom heeft de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) het cursusprogramma ‘Gezond en goed met elkaar’ (GGME) opgezet. Het doel van de cursus is om de positieve gezondheidsvaardigheden te verbeteren onder de deelnemers.

Het programma bestaat uit 8 groepssessies van 1,5 uur waarin de deelnemers bezig gaan met de 6 pijlers van positieve gezondheid. Daarnaast zijn 3 individuele contactmomenten. Positieve gezondheid wordt daarbij gedefinieerd als “het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven”.

In andere gemeenten leidde de cursus tot veel tevredenheid onder de deelnemers. Na een pilot-periode, zal de cursus verder worden ontwikkeld. Het effect van de cursus moet zijn dat de deelnemers zich zelfstandiger in het maatschappelijk veld kunnen bewegen, en gemotiveerd zijn om te werken aanhun gezondheid.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button