Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Gonorroe is aan een opmars bezig in Zwolle, want condooms zijn ‘uit’!

Zwolle – De GGD IJsselland ziet extreem veel jongeren langs komen met de soa gonorroe.  En dat komt omdat condooms niet meer hip zijn! Dat is natuurlijk een beetje dom want deze viral wil je echt niet!

Van one-nightstands naar friends with benefits

Hoe zit dat nu precies? Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van condooms bij jongeren onder de 25 jaar sterk is gedaald.  In 2017 gebruikte zo’n driekwart van de Nederlandse jongeren een condoom tijdens de seks, in 2023 nog maar twee derde. En dat is best een groot verschil.

In plaats van one-nightstands, hebben jongeren nu vaker een ‘friends with benefits’ relatie. En omdat er meer vertrouwen is met zo’n vaste scharrel, skippen sommigen het condoom. Maar veilig vrijen is superbelangrijk! Niet alleen om zwangerschappen te voorkomen, maar ook om soa’s buiten de deur te houden.

Omdat er meer vertrouwen is met zo’n vaste scharrel, skippen sommigen het condoom. Maar veilig vrijen is superbelangrijk!

Druiper

We leggen het even uit.  Gonorroe, oftewel de “druiper”, is niet bepaald iets wat je wilt oplopen. Plassen kan voelen alsof je in de brand staat, en je kunt last krijgen van een vieze, groene of gele afscheiding.  Bij de vrouwelijke variant heb je ook pijn bij het plassen, rare afscheiding en soms zelfs pijn in je onderbuik of tijdens seks.

Ontstoken bijbal

Moeten we ook nog vertellen wat het je op lange termijn oplevert? Als je het niet behandeld, kunnen mannen rekenen op een ontstoken bijbal en prostaat. En vrouwen op ontstoken bekken of een ontstoken baarmoeder én verminderde vruchtbaarheid.

GGD of de Appie

Echt niet grappig dus.  En je kunt het eenvoudig voorkomen door een condoom te gebruiken. Dat beschermt je tegen ongewenste zwangerschappen én soa’s. Heb je toch iets opgelopen? Ga dan naar de GGD IJsselland. Zij kunnen je gratis testen. Is dat te ingewikkeld? Ook bij de Appie liggen er tegenwoordig soa-tests in de schappen. Niet goedkoop, maar wel betrouwbaar, volgens de GGD en SOA Aids Nederland.

soa-test in de schappen van de Appie © rtvfocuszwolle

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren