EconomieKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Goedemorgen! Vroege vogels op de Blauwvingermarkt

Zwolle – Het is nog vroeg in de ochtend als de Blauwvingermarkt in Zwolle tot leven komt. Om 6 uur ’s ochtends zijn de eerste marktkoopmannen al druk in de weer met het opbouwen van hun kramen. Onder hen bevinden zich Rein ter Bruggen uit Hasselt en Riet Stuivenberg, ieder met hun eigen specialiteit en verhalen.

Oud gietijzer en kristallen kroonluchters

Rein ter Bruggen, afkomstig uit Hasselt, staat al 25 jaar op de Blauwvingermarkt. Hij verkoopt oud gietijzer, zink en kristallen kroonluchters. Ondanks de vroege start van de dag blijft zijn enthousiasme onverminderd. “Het is hard werken, maar ik vind het echt 100% leuk,” zegt Rein. De liefde voor het vak zit in de familie. “Mijn opa begon ermee en mijn vader leerde het mij toen ik 12 jaar was.”

Rein ter Bruggen © rtvfocuszwolle

Rein’s gouden tip voor een goede marktdag: “Je kraam netjes erbij zetten en mooie spullen aanbieden, daar draait het om. Ik koop zelf in, zodat ik weet wat ik in handen heb.” Zijn handelswaar varieert, maar hij blijft selectief: “Geen Action- of Wibra-spullen voor mij, ik wil mooie spullen waar ik goed geld voor betaal.”

Naast zijn marktactiviteiten is Rein ook bekend in de melkbushandel voor carbidschieten. In de wintermaanden heeft hij daar goeie handel aan. Een traditie die hij hoog in het vaandel draagt. “Het is een cultureel erfgoed voor onze regio, en ik vind het prachtig dat dit mag blijven.”

Riet Stuivenberg © rtvfocuszwolle

Curiosa

Riet Stuivenberg uit Scherpenzeel bij Barneveld is een bekende verschijning op de markt met haar kraam vol curiosa, verzamelobjecten, poppen en serviezen. Net als Rein is ook zij gewend aan het vroege opstaan. “Vandaag was het weer om 4 uur uit bed,” vertelt Riet. “Uitslapen is er niet bij, dat doe ik nooit.”

Riet staat al 28 jaar op de markt. Al is het de laatste jaren hobby. “Wat ik vandaag bij me heb? Alles vind ik mooi, er is niet echt iets speciaals. Wat er als eerste verkocht wordt, weet ik ook nooit, dat is elke keer anders.”

Haar man komt er ook even bij staan en roept: Als ik niet op de markt sta dan wordt ik chagrijnig, zet dat er maar in’, om vervolgens vrolijk verder te gaan met uitpakken van zijn waar.

Als ik niet op de markt sta dan wordt ik chagrijnig, zet dat er maar in! Meneer Stuivenberg met de curiosahandel

De Blauwvingermarkt is voor Riet een belangrijke markt, al merkt ze dat het wel verandert. “Vroeger, in de gulden tijd, was het altijd drukker. De terrassen nemen nu veel ruimte in, waardoor er minder kramen zijn. Maar ondanks dat blijft het mooi.”

Riet en Rein zijn echte vroege vogels. De meeste kramen staan nog leeg, maar de marktmeester is al aanwezig om de eersten hun weg te wijzen. Op naar een goede verkoopdag!

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren