EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

GGN deurwaarder kampt met terugtrekkende aandeelhouders

Zwolle – Het grootste deurwaarderskantoor van Nederland, GGN (Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland), staat onder druk van een groep aandeelhouders die uit willen stappen en hun inleg terugeisen. Dat schrijft het Financieel Dagblad dinsdag. Het gaat om 19 aandeelhouders van de in totaal 45 die allemaal deurwaarder zijn. De groep heeft ook een kantoor aan de Dr. Stolteweg in Zwolle.

GGN is in 2009 ontstaan door een fusie van een aantal grote regionale deurwaarderskantoren. Samenwerking maakte het voor de destijds regionaal werkende kantoren mogelijk om regio-overschrijdende zaken te behandelen. Bovendien konden door samenwerking ook grote landelijke opdrachtgevers worden binnengehaald.
Eerder dit jaar werd echter een reorganisatie aangekondigd. In totaal 100 van de 700 banen bij de groep moesten verdwijnen en maar liefst 5 van de 15 kantoren moesten sluiten.

Minder schuldeisers willen naar de rechter

Bestuursvoorzitter Van Loon van de GGN legt aan het Financieel Dagblad uit dat het ligt aan de moeilijke marktomstandigheden. De omzet en het aantal deurwaarderskantoren zou teruglopen doordat veel minder schuldeisers gebruik maken van een deurwaarder. Eén van de kerntaken van de deurwaarder in het verzorgen van de rechtsgang voor schuldeisers en daarna het incasseren van de openstaande vordering voor deze schuldeiser. Maar schuldeisers stemmen steeds minder vaak in met een gang naar de rechter vanwege de hoge griffiekosten.

Verlies en reorganisatie

GGN noteerde afgelopen jaar een verlies van 1,8 miljoen, zo schrijft het FD. Ook het eigen vermogen is met 13,5 miljoen lager dan het balansbedrag van 26 miljoen dat staat genoteerd om vertrekkende deurwaarders uit te kopen. Dit bedrag staat op de balans als vreemd vermogen in de vorm van een lening. Bij de fusie in 2009 is afgesproken dat aandeelhouders die niet langer onderdeel wilden zijn van de ‘Groep’ een vast bedrag kregen bij uittreding ongeacht de ontwikkeling van de markt en de waarde van de onderneming. Doordat de martkomstandigheden nu veel moeilijker zijn dan in 2009 stuiten de aandeelhouders die zich willen terugtrekken uit de groep op een ‘financieel’ probleem.

Lees meer bij het Financieel Dagblad:

 

Artikel FD

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button