CoronavirusNieuws uit Zwolle

GGD IJsselland: verdubbeling besmettingen corona – oproep tot vaccineren

Zwolle – ‘In de regio IJsselland zien we een flinke toename van het aantal besmettingen met het coronavirus. Dit past bij het landelijke beeld. Tegelijk hebben mensen erg veel contacten, waardoor het lastiger is de bron van besmettingen te vinden. Wat opvalt is dat we vooral clusters vinden bij sociale activiteiten: denk aan (examen)feestjes en kroegen. Oproep is afstand te blijven houden, te testen bij klachten en maak die vaccinatieafspraak!’, dat meldt de GGD IJsselland op haar website.

Vrijdag 2 juli registreerde GGD IJsselland 10 besmettingen in de regio IJsselland waar dat er op vrijdag 9 juli 169 waren. Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland: “De besmettingen stijgen enorm snel: vrijwel dagelijks een verdubbeling! Tegelijk zien we dat veel mensen zich laten testen en daar zijn we blij mee: gisteren waren dat er 1773 bij GGD IJsselland, bijna 800 meer dan de vrijdag ervoor. Onze oproep is dan ook: heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Zo weet je of je een risico vormt voor mensen om je heen. En blijf op afstand van elkaar, ook met bezoekers thuis. Want we moeten dat virus samen bedwingen!”

“Als je klachten hebt dan maak je een afspraak voor een coronatest bij de GGD via www.coronatest.nl of door te bellen met 0800 – 1202. Tip: zorg dat je zelftesten in huis hebt, zodat je met regelmaat een extra check kunt doen voor je ergens naartoe gaat.”

Bron- en contactonderzoek doen we risicogestuurd

 

De GGD IJsselland ziet dat steeds meer mensen die positief getest zijn, erg veel contacten hebben gehad. Soms wel 100 tot 200. Met name jongeren bezoeken meerdere feestjes en gelegenheden, ook veel buiten de regio. Dat maakt bron- en contactonderzoek ingewikkeld. Daarom besteedt de GGD in het bron- en contactonderzoek met name zorg aan mensen die kwetsbaar zijn en zullen positief geteste mensen vaker ook hun eigen contacten informeren. Ondertussen probeert de GGD IJsselland clusters zo goed mogelijk in beeld te brengen. “Ben je volledig gevaccineerd? Dan zullen de quarantaine-adviezen voor jou lichter zijn. Toch blijft gelden: heb je klachten? Laat je testen!”

GGD IJsselland ziet in de vaccinatiecijfers dat met name de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar achterblijft bij het maken van een vaccinatieafspraak. GGD IJsselland

Foto: GGD vaccinatielocatie IJselhallen – © RTV Focus Zwolle

 

Vaccineren is beschermen. Oproep tot het maken van een afspraak

Mensen die volledig gevaccineerd zijn en nauw contact van een besmette persoon zijn minder vatbaar voor het virus en lopen veel minder risico op een ernstig verloop van Covid-19. GGD IJsselland ziet in de vaccinatiecijfers dat met name de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar achterblijft bij het maken van een vaccinatieafspraak. Vaccineren is dé manier om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en een leefbare zomer te hebben met elkaar. Van den Berg: “Als je je wilt laten vaccineren, maak dan snel die afspraak. Als je nog twijfelt, laat je dan goed informeren via Rijksoverheid, de GGD of je huisarts. Met de vaccinatie bescherm je jezelf en elkaar tegen Covid-19 en zorg je dat het virus zich minder verspreidt. Die fijne zomer kunnen we alleen met ons allen creëren.”

Maak je afspraak online of via het landelijke afsprakennummer

Je afspraken voor je coronavaccinatie kun je eenvoudig met je DigiD online maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Dit kan ook telefonisch. Voor een mRNA-vaccinatie (BioNTech/Pfizer of Moderna: twee vaccinaties nodig) bel je met 0800 – 7070. Voor een vaccinatie met het Janssen-vaccin (alleen voor 18 jaar en ouder, maar één prik nodig) bel je met 0800 – 1295. De telefoonnummers zijn dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Tip: krijg je online tijdstippen en/of locaties te zien die jou niet goed uitkomen? Probeer het dan later opnieuw. Als veel mensen tegelijk hun afspraak proberen te maken, zijn veel tijdslots even niet zichtbaar tot mensen hun keuze maken. Het zogenaamde winkelmandjeseffect.

 

 

Info over coronavaccinaties

Gerelateerde artikelen

Back to top button