Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

GGD IJsselland teruggekeerd naar ‘Oude Dame’

Zwolle – Het oude pand van de GGD aan de Zeven Alleetjes is donderdagmiddag officieel weer in gebruik genomen. Dit na maandenlange renovatiewerkzaamheden waarbij asbestproblemen en blank staande kelders voor de nodige problemen zorgden.  Het resultaat is een prachtig opgeknapt monument met aan de binnenzijde veel open en moderne werkplekken die voldoen aan de vraag van de gebruikers.

Het gebouw, dat naast de toekomstige Stadkamer staat, stamt uit 1946. Het werd destijds door de Rotterdamse architect Ad van de Steur ontworpen, als hoofdkantoor voor  de NV Elektriciteitsfabriek IJsselcentrale. Het is een absoluut hoogtepunt in het oeuvre van deze architect die ook, het in zelfde stijl opgetrokken, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam ontwierp.

Bronzen lantaarns

Het oude gebouw heeft zijn monumentale waarde behouden. Veel mensen kennen het pand vanwege de gevel opgemetseld in rode baksteen. Teruggekeerd zijn nu de grote bronzen lantaarns die naast de entree aan de Zeven Alleetjes hangen en de dubbele bronzen deur met siersmeedwerk.

 

Monumentale trap

Wie via deze ingang binnenkomt ziet het in oude glorie herstelde marmer en heeft ook direct zicht op de monumentale, rondlopende trap met smeedijzeren hekwerk. Er boven een prachtig glas-in-lood venster ontworpen door H. Van Kesteren en vervaardigd door de firma G. Van Geldermalsen uit Rotterdam. Bijzonder ook  is de directiekamer, met de oorspronkelijke betimmering, meubels, lampen en een roosvenster met het logo van de IJsselcentrale in glas-in-lood.

 

Nieuwe Werken

Toch is het niet allemaal monumentaal wat de klok slaat. Juist door de renovatie is er een interieur ontstaan dat helemaal is toegerust op het Nieuwe werken en waarmee de GGD met al haar werkvelden voor lange tijd uit de voeten kan. Het gebouw kent veel flexplekken en open ruimtes.

De GGD was voor de duur van een jaar gehuisvest aan de Hanzelaan 351 in Zwolle.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button