Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

GGD gaat de wijken in om informatie te verstrekken over vaccineren

Zwolle – Waar precies, weet GGD IJsselland nog niet, maar dat ze de wijken in gaan staat vast. De gezondheidsdienst wil informatie delen over het vaccineren tegen corona. Vanaf half juli bezoekt GGD IJsselland enkele wijken in Zwolle om mensen in hun buurt te informeren over coronavaccinaties, omdat nog niet iedereen een prik heeft gehad, waarbij de GGD extra aandacht schenkt aan bepaalde doelgroep zoals arbeidsmigranten. 

Door mensen in de wijk te spreken wil de GGD een beeld krijgen van vragen en behoeften die mensen hebben. GGD IJsselland gaat zoveel mogelijk de wijk in samen met lokale partners zoals huisartsen, apothekers, de gemeente en wijkteams. Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccinatie Covid-19: ”Bepaalde wijken blijven achter qua vaccineren. We gaan bijvoorbeeld op een markt staan, met een informatie-voorlichtingstent van de GGD. Hoe dichter je in hun vertrouwde omgeving komt, hoe beter en opener je het gesprek kan voeren. We komen wel ergens, we gaan het niet pushen. ” Mensen die een vaccinatie willen, kunnen deze halen bij een van de GGD-vaccinatielocaties. De GGD is benieuwd waarom mensen nog niet zijn geweest. 

Volgende week starten met een kleine stand

”Volgende week starten we met de eerste stand en dat zal heel klein beginnen. Vanaf september zal dit een beetje de weg zijn die we door de regio laagdrempelig willen aanbieden. Daarnaast gaan we met wijkgerichte teams kijken van wat er nou moet gebeuren. We geloven eerst in het gesprek met elkaar aangaan, voordat je met een bus of een unit in de wijk gaat staan. ”, aldus van Buuren.

”We zijn er nog niet”

Door op een laagdrempelige manier eerst in een paar wijken van de gemeenten Zwolle en Deventer te starten, wil GGD IJsselland leren wat werkt als je de buurt in gaat. Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van Veiligheidsregio IJsselland: “Ik vind het belangrijk dat inwoners van Zwolle en van de hele regio IJsselland goed beschermd zijn tegen nieuwe besmettingen. Het is echt van het grootste belang dat de samenleving weer door kan. We zijn er nog niet. Je ziet dat de besmettingen hard stijgen. Net nu we als samenleving weer ruimte kregen. We wensen bedrijven en organisatoren van festivals toe dat ze door kunnen. Daarom is het belangrijk je aan de maatregelen te blijven houden.” 

Vaccineren bijzondere doelgroepen

GGD IJsselland geeft ook aandacht aan bijzondere doelgroepen die moeilijker te bereiken zijn en dus een andere aanpak vragen. ”Er is niet een oplossing, overhaasten kan averechts werken. ”, zegt van Buuren. Dak- en thuislozen, bewoners van de asielzoekerscentra en de maatschappelijke opvang in onze regio zijn al bezocht en gevaccineerd. Arbeidsmigranten kunnen zich eind deze maand ook laten vaccineren in de GGD-vaccinatielocaties. In samenwerking met uitzendbureaus levert de GGD maatwerk aan deze doelgroep, zodat zij zich laagdrempelig kunnen laten vaccineren als zij dat willen.

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: Vincent Corjanus

Journalist, schrijver, singer-songwriter. www.vincentcorjanus.nl

Lees ook

Back to top button