Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Waterstanden stijgen, maar piek minder hoog dan vorige week

Zwolle – Door de forse buien die afgelopen week in het gebied van WDO Delta vielen, stijgen de waterstanden opnieuw: in de Sallandse Weteringen, de Vecht en de IJssel neemt het waterpeil toe.

In de Sallandse Wetering zien we dat het waterpeil nu voorzichtig weer daalt en het waterschap verwacht dat het peil daar de komende dagen verder daalt. Op de Vecht verwachtte ze 6 januari een nieuwe piek en op de IJssel piekt de waterstand maandag opnieuw. De nieuwe pieken worden veroorzaakt door regen die in eigen land is gevallen, maar ook door neerslag vanuit Duitsland. Men verwacht wel dat de pieken minder hoog zijn dan de vorige.

Waterschap blijft in touw

Vanwege het hoge water blijft WDO Delta alert. Omdat het water tegen de dijken aan staat, voert ze extra inspecties uit. Daarbij let ze ook op graafschade door bevers en muskusratten. Vorige week heeft ze haar vrijwillige dijkwacht ingezet voor de extra dijkinspecties. Dat is nu niet nodig. Dankzij de extra ogen van de dijkwacht vorige week, heefty het waterschap de kwetsbare plekken goed in beeld. Dat is de reden ze de extra inspecties nu afkan zonder de inzet van de vrijwillige dijkwacht.

Om te zorgen voor een goede doorstroming van het water staat men met extra mensen paraat om duikers schoon te houden en andere verstoppingen op te lossen. Duikers zijn buizen die onder de weg doorlopen en sloten met elkaar verbinden. Ook staan er extra collega’s klaar om storingen aan gemalen en stuwen snel te verhelpen.

Kom veilig kijken op de dijken

Het hoge water biedt prachtige uitzichten. Als u komt kijken is het belangrijk dat u dat veilig doet. Door het hoge water kan de stroming harder zijn dan verwacht. Blijf daarom uit het water. Ook zien we veel drijfvuil aan de waterkant. Denk aan stukken boomstam en andere dingen die zijn mee gestroomd met het water. Wees daar alert op. Als u met de auto komt, parkeer uw auto dan alleen op verharde ondergrond. Neemt u de hond mee, houd die dan aangelijnd en zorg dat de hond niet gaat graven. Zo voorkomt u schade aan de dijk en blijft de dijk in goede conditie. Dat is nu extra belangrijk.

Wateroverlast? Meer informatie over wat u kunt doen
Lees de antwoorden op veelgestelde vragen over het hoge water

Liveblog hoog water

Gerelateerde artikelen

Back to top button