Nieuws uit ZwollereligieVoorpagina

Gezamenlijke Iftar op 16 april

Moslims houden nog paar avondmaaltijden tijdens Ramadan

Zwolle – Iftar (Arabisch: إفطار) is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Op 16 april 2022 houdt de Ulu Moskee Zwolle, een gezamenlijk iftar waar iedereen van harte welkom is. Ze zouden het erg op prijs stellen als iemand hen op deze mooie avond komt vergezellen! Graag willen ze weten met hoeveel personen men komt. Indien het niet gelegen is, horen zij het ook graag.

Zaterdag 16 april, van 18.00 uur tot en met 20.42 uur. Ulu-Moskee, Gombertstraat 340, te Zwolle. 06-57557473.

Tijdens ramadan eten en drinken moslims niets tussen dageraad (ruim voor zonsopkomst) en zonsondergang. Voordat het vasten begint, wordt vaak nog een maaltijd genuttigd, sahoor genaamd. Daarna volgt het ochtendgebed fajr. Het vasten werd volgens overleveringen door Mohammed gebroken na zonsondergang met een oneven aantal dadels en een glas melk. Veel moslims volgen dit voorbeeld. Vervolgens wordt het avondgebed maghrib gebeden en nuttigt men de zogenoemde iftar. In de volgorde waarin dit gebeurt en wat men eet bestaan culturele verschillen.

Harira

Deze iftar bestaat in Noord-Afrika uit harira, een dikke soep van onder andere kikkererwten, lamsvlees, uien en linzen. Op het Arabisch Schiereiland eet men dadels en drinkt men koffie. In Turkije worden olijven gegeten en thee gedronken, terwijl men in India zoete melkdranken en fruit nuttigt.

Het breken van de vasten wordt op verschillende manieren aangekondigd. Zo wordt in Indonesië op de beduk getrommeld, en in Pakistan klinken speciale iftar-bellen.

Vanaf zonsondergang worden familie en kennissen bezocht en eet men gezamenlijk. De over het algemeen zeer zoete gebakjes worden gebruikt om weer energie te krijgen. De maaltijden strekken zich soms uit over uren, omdat men vanwege de lege maag niet overhaast mag eten.

In Nederland wordt de iftar door verschillende moskeeën en organisaties gebruikt om moslims samen te brengen, maar ook om niet-moslims uit te nodigen deel te nemen aan deze gezamenlijke dis.

In Zwolle wordt er elke dag van de Ramadan gebeden in de As-Soennah-Moskee aan de Schubertstraat. Op hun website zijn de gebedstijden te zien.

Aan het eind van de Ramadan volgt dan het drie-daagse suikerfeest. Het Suikerfeest (einde ramadan, Arabisch: عيد الفطر, `id-al-fitr) is ook een islamitische feestdag.

Gerelateerde artikelen

Back to top button