Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gezamenlijk uniek carillon contest in Zwolle en Kampen

Zwolle – De 100e verjaardag van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (opgericht in 1918) is de aanleiding om het culturele erfgoed van beiaard en beiaardmuziek een stimulans te geven met een aantal landelijke activiteiten. Daarbij neemt het internationale interpretatieconcours, dat op 6 juli 2018 wordt gehouden op de Peperbus in Zwolle en op de Nieuwe Toren in Kampen, een prominente plaats in. De organisatie ligt in handen van de Zwolse Beiaard Stichting en Beiaardkring Kampen die voor dit jubileumconcert de handen ineen geslagen hebben.

Dit artikel is tot stand gekomen vanuit de collegiale samenwerking tussen RTV Focus Zwolle en Kampen Online.

De NKV nodigde beiaardiers uit om zich aan te melden voor dit bijzondere concours waarbij de deelnemers worden beoordeeld op het kunnen omgaan met twee in karakter geheel verschillende carillons, zowel in de keuze van hun repertoire als in de interpretatie. De jury bestaat uit Arie Abbenes (voorzitter), Koen Cosaert (Mechelen), Ellen Dickenson (Yale), Frans Haagen en Bernard Winsemius hebben begin dit jaar uit alle aanmeldingen vijf kandidaten geselecteerd. Die laten zich elk 25 minuten in Zwolle en 25 minuten in Kampen horen.

De jury kiest voor zowel Zwolle als Kampen wat de vijf finaledeelnemers spelen uit de door hen zelf gestuurde lijst. De speelduur is in beide plaatsen maximaal 25 minuten. In Zwolle is ‘Centenary Bells’ verplicht werk: een nieuwe in opdracht door Leo Samama geschreven compositie. De beiaardiers hoeven het niet voor de eeuwige roem en glorie te doen, met de unieke contest kunnen mooie geldprijzen gewonnen worden:

1e prijs: € 2500
2e prijs: € 2000
3e prijs: € 1500
4e prijs: € 1000
5e prijs: € 500

Gerelateerde artikelen

Back to top button