SportVoetbal

Voorbeschouwing PEC Zwolle – FC Utrecht

Zwolle – Vrijdagavond trapt PEC Zwolle speelronde 14 af tegen FC Utrecht. Het zijn de huidige nummers vier en vijf van de ranglijst. Beide ploegen staan er uitstekend op en boekten afgelopen weekend de zevende overwinning van het seizoen. Het verschil op de ranglijst bedraagt slechts twee punten in het voordeel van de Zwollenaren.

Voor FC Utrecht begon het seizoen al vroeg met voorrondes in de Europa League tegen Valletta (Malta), Lech Poznan (Polen) en grootmacht Zenit. De Russische club bleek uiteindelijk te sterk voor het zo gelauwerde team van Erik ten Hag. De ploeg uit Sint Petersburg hield de Utrechters daarmee uit het hoofdtoernooi van de Europa League. De competitie was Utrecht ondertussen ijzersterk begonnen, met zeges op ADO Den Haag en Willem II, maar toch zakte FC Utrecht in de daaropvolgende wedstrijden meerdere keren door de ondergrens. Zo werd er in Groningen verloren van de plaatselijke FC, waar de Utrechters de kansen aaneen regen. Ook verslikte het zich in FC Twente. In Enschede werd een forse 4-0 nederlaag geleden. Een week later ging het weer helemaal mis toen PSV in de Galgenwaard met maar liefst 1-7 over het team heen walste. De laatste nederlaag van onze tegenstander werd geleden op 25 oktober. Promovendus VVV-Venlo bleek in het bekertoernooi met 3-1 te sterk, waardoor de verliezend finalist van 2016 dit seizoen op dat front al is uitgeschakeld. Verrassend was dan ook de 1-2 overwinning op Ajax begin november. Het geeft aan hoe grillig het seizoen in de Domstad tot op heden verloopt.

PEC Zwolle wist vorige week in Heerenveen voor een unicum te zorgen. Nooit eerder won het in de provincie Friesland een wedstrijd in de Eredivisie. Nicolás Freire zorgde vlak voor rust dat zijn team tegen de verhouding in naast de thuisploeg kwam te staan. Het doelpunt van de verdediger was de eerste Argentijnse treffer in de Eredivisie sinds 3 april 2010, toen landgenoot Hernan Losada in het shirt van uitgerekend Heerenveen tweemaal scoorde tegen Sparta Rotterdam. Mustaf Saymak zorgde vier minuten na rust voor de 1-2, een voorsprong die de Zwollenaren niet meer uit handen gaven.

Een voorsprong uit handen geven is iets wat PEC Zwolle thuis tegen FC Utrecht vorig seizoen tweemaal overkwam. Zo leek het door een treffer van Kingsley Ehizibue op weg naar de eerste competitiezege, maar wist Sébastien Haller in de slotminuut een strafschop te verzilveren en daarmee de eindstand op 1-1 te bepalen. Ook in de beker ging het in de slotfase mis. In de achtste finales leek een doelpunt van Nicolai Brock-Madsen lang voldoende voor een plek in de kwartfinales, maar Kevin Conboy en Richairo Zivkovic, opnieuw uit een strafschop, schonken de bezoekers de zege.