Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Gevaarlijke stoffen ‘flitspaal’ op A28 Zwolle

Zwolle – Veel bestuurders vragen het zich af: Is het een flitspaal of niet op de A28 bij Zwolle? Sinds een week staat aan beide kanten van de snelweg bij Zwolle Noord een camera die erg veel op een flitskast lijkt. Wegbeheerder Rijkswaterstaat geeft het verlossende woord. Geen flitscamera maar één die het wegtransport moet monitoren.

Social media

De palen houden de gemoederen duidelijk bezig. Flitsservicedienst Flitsmeister telde inmiddels 187 meldingen over de palen. Zelfs op de radio werden de flitskasten bij Zwolle Noord gewoon meegenomen in de verkeersinformatie.

Helemaal niet nodig naar nu blijkt. Rijkswaterstaat geeft via haar Twitter account het verlossende woord: “Er staat sinds half september een camera om het transport dat gevaarlijke stoffen vervoerd te monitoren.” Niks te vrezen dus voor een bon. Wel waarschuwt ze potentiële snelheidsduivels: “Dat het geen flitspaal is, is geen vrijbrief om hard te rijden.”

Pictogrammen gevaarlijke stoffen transport

Gevaarlijke stoffen vervoeren is risicovol. Vervoerders zich houden aan veiligheidseisen. Rijkswaterstaat registreert gedurende een periode van één of twee weken de passerende tankauto’s met gevaarlijke stoffen. Communicatieadviseur Klaske Koopmans van Rijkswaterstaat: “Twee keer per jaar worden op 55 tot 60 locaties van ons wegennet twee weken lang camera’s opgesteld. Dit is ook het geval op de A28 bij Zwolle Noord. De camera’s nemen beelden op van specifieke borden die op de tankauto’s hangen. Aan de hand van de gefilmde borden brengen we het soort en de aantallen gevaarlijke transporten in beeld. ”

Deze cijfers worden vervolgens per traject omgerekend naar jaarcijfers. Zo krijgt Rijkswaterstaat een beeld van de omvang van deze vorm van transport. Als de aantallen boven het door de rijksoverheid vastgesteld risicoplafond komt gaat Rijkswaterstaat maatregelen treffen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button