Ondernemend nieuws

Gevaarlijke online gewoontes (en hoe ze te doorbreken)

Dagelijks zijn we online op het internet te vinden. Doordat dit zo onderdeel van het dagelijks leven is geworden, zijn we ons vaak niet meer bewust van de gevaren die er heersen. Hierdoor lopen we onbewust een groot risico, ondanks dat veel van deze gevaren vrij eenvoudig te voorkomen zijn. Hier lees je alles over een aantal gevaarlijke online gewoontes én hoe je deze eenvoudig kunt doorbreken.

Openbare wifi netwerken gebruiken

Openbare wifi netwerken vinden we vandaag de dag overal. Als je in hartje Amsterdam op zoek gaat naar een wifi-netwerk, vind je er waarschijnlijk honderden. Hoewel het voor veel mensen uitkomst biedt, is het niet altijd even veilig. Ook hackers hebben namelijk toegang tot deze openbare wifi-netwerken. Zij hebben de mogelijkheid om tussen de router en jouw mobiele apparaat te gaan zitten, waardoor ze al je gegevens voorbij zien komen.
Lees je alleen het nieuws, dan is dat geen enkel probleem. Log je echter in op accounts van sociale netwerken, verstuur je foto’s of ga je internetbankieren, dan kunnen de problemen al snel oplopen. De hackers zien namelijk ook deze data passeren, waardoor ze dit kunnen onderscheppen en gebruiken.

Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld een VPN service te gebruiken. Met deze service worden je documenten, foto’s en video’s namelijk versleuteld. Hierdoor kunnen hackers de inhoud van deze berichten niet zien en loop je ook geen risico dat deze onderschept worden. Je gegevens worden dus veel beter beveiligd, ook als je gebruik maakt van een open wifi-netwerk. Vooral in het buitenland is het dus belangrijk om deze te gebruiken.

Updates uitstellen

We doen het waarschijnlijk allemaal weleens, het uitstellen van een update op je mobiele telefoon, tablet, laptop of ander apparaat. Net op het moment dat het niet uitkomt, vraagt het apparaat om de update uit te voeren. Ondanks dat het wellicht niet uitkomt, is het wel aan te raden om de update zo snel mogelijk door te voeren. Hiermee worden vaak belangrijke veiligheidslekken gedicht. Doe je dit niet, dan loopt je apparaat en dus jij een risico om gehackt te worden.

Wil je dit voorkomen, dan kun je een van de standaard functies van je apparaat gebruiken. Je kunt er namelijk voor kiezen om je apparaat automatisch ’s nachts te laten updaten. Leg hiervoor je apparaat aan het stopcontact, aangezien dit vaak een vereiste is. Hierdoor is je apparaat up-to-date, terwijl je er verder geen last van hebt!

Apparaten niet vergrendelen

Even snel naar het toilet, we zijn zo weer terug. Hoewel dit vaak maar een aantal minuten is, kan het fatale gevolgen hebben. In deze korte tijd kunnen hackers namelijk software op je apparaat zetten, waardoor ze mee kunnen kijken met alles wat je doet. Dit is enorm gevaarlijk en kan verregaande gevolgen hebben.
Dit kun je voorkomen door altijd je apparaten te vergrendelen of deze automatisch na 10 seconden te laten vergrendelen. Hierdoor loop je een stuk minder risico, ook als je vergeet om je apparaat te vergrendelen als je wegloopt.

Dezelfde wachtwoorden hanteren

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 65% van de mensen voor verschillende accounts dezelfde wachtwoorden gebruiken. Hoewel dit natuurlijk erg gemakkelijk is en je hierdoor snel en eenvoudig toegang krijgt tot je account, loop je hiermee ook een groot risico. Wordt een van je accounts namelijk gehackt, dan loop je met alle andere accounts ook een groot risico. De hackers hebben dan ook de mogelijkheid om op deze accounts in te loggen.

Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld een wachtwoordmanager te hanteren. Dit is een online kluis waar al je wachtwoorden in zitten. Je hebt hier toegang tot door één wachtwoord te gebruiken. Met deze online kluis kun je niet alleen je wachtwoorden bewaren, maar je hebt ook de mogelijkheid om wachtwoorden te genereren. Deze kunnen op geen enkele manier aan je gerelateerd worden, aangezien ze volledig willekeurig zijn.

Wachtwoorden onthouden

En punt dat samenhangt met het gebruiken van dezelfde wachtwoorden, is het onthouden van wachtwoorden op websites. Dit maakt het inloggen erg gemakkelijk, maar zorgt er ook voor dat je een risico loopt. Ook dit kun je voorkomen door een wachtwoordmanager te hanteren. Hoewel het inloggen hierdoor wat langer duurt, loop je veel minder risico en weet je zeker dat je account niet gehackt gaat worden.
Kortom, er zijn veel online gewoontes die we eigenlijk af moeten leren. Het is gelukkig niet moeilijk en er zijn verschillende eenvoudige maatregelen voor, zoals automatische vergrendeling, het downloaden van een VPN, het hebben van een wachtwoord manager of het ’s nachts updaten van je apparaten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button