112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Gevaar voor ijzel omgeving Zwolle

Van Groningen tot in het zuidoosten van het land is kans op gladde wegen door ijzel of sneeuw. Vooral tussen middernacht en de vroege ochtend van zondag kan het verraderlijk glad zijn. Echter, ook vanavond komt plaatselijk al ijzel voor.

IJzel omgeving Zwolle

Weerplaza meldt dat het om 18.30 uur licht ijzelde in Drenthe, de omgeving van Zwolle en in de Noordoostpolder. Vanuit Flevoland kwamen meldingen van lichte sneeuw en op een enkele plek ook ijzel. Nu de wegen weer afkoelen kan dat plotselinge gladheid als gevolg hebben.

Meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza: “Het neerslaggebied is nu nog klein en lost bovendien langzaam op. Vanavond is het daarom vooral verstandig om in Drenthe, Gelderland, Flevoland en Overijssel alert te zijn op de neerslag. In de nacht komt er een tweede neerslagzone. In het noordwesten en westen valt regen, maar in het oosten en zuidoosten verwachten we natte sneeuw of ijzel. Bij temperaturen rond het vriespunt kan dat voor gladde wegen zorgen. In het uiterste oosten en in Limburg is ook even sneeuw mogelijk en kan het wit worden. Als het tegenzit verdwijnt de gladheid pas zondag vroeg in de ochtend.”

Vandaag koudste dag

De gladheid heeft te maken met een dooiaanval die een einde gaat maken aan een paar dagen met licht winters weer. Vandaag was de koudste dag van deze miniwinter met in het oosten en in Noord-Brabant op sommige plaatsen tot nu toe de hele dag vorst, een zogenaamde ijsdag. Later vanavond zal de temperatuur op enkele meetpunten nog tot boven het vriespunt oplopen, maar langs de grens met Duitsland gebeurt dat waarschijnlijk niet. Daar zal dan sprake zijn van de eerste officiële ijsdag van deze winter.

Gerelateerde artikelen

Back to top button