BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gemeente tevreden over samenwerkingen rond bouwbeleid

Zwolle – De gemeente heeft laten onderzoeken hoe het ervoor staat met de samenwerking in het Concilium voor het bouwbeleid. Daaruit kwam dat men tevreden mag zijn. Het blijkt uit een nota die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

In algemene zin is de gemeente zeer tevreden over de samenwerking in het Concilium. De samenwerking biedt
haar een laagdrempelige manier om met partijen, die actief zijn op de woningmarkt, van gedachten te wisselen. Bovendien vraagt men van partijen in het Concilium om over de schaduw van hun eigen projecten heen te stappen en met een bredere blik naar de vraagstukken in de woningmarkt te kijken. Dit levert haar niet alleen interessante inzichten op, het is ook een goede manier om te toetsen hoe het beleid in de praktijk uitwerkt. Dit leidt ook tot een breder draagvlak voor dat beleid. Uiteindelijk hebben alle partijen namelijk hetzelfde doel: voldoende, kwalitatief hoogwaardige en betaalbare woningen realiseren, passend bij de vraag.

Het onderzoek dat door de Rekenkamercommissie is gedaan, helpt de gemeente verder in het aanscherpen van haar relatie binnen het Concilium. Ze heeft de afgelopen periode daar al meer scherpte in aangebracht, mede naar aanleiding van een eerdere evaluatie uit 2022 van Necker van Naem. Dit heeft geleid tot aanpassing in de governance en tot een scherpere rolneming van het Concilium. Het rapport van de Rekenkamercommissie biedt een mooie aanleiding om het gesprek in het Concilium voort te zetten.
Bovendien maakt het rapport duidelijk dat de kaders en transparantie in relatie tot de gemeenteraad vanuit het Concilium kunnen worden verbeterd. Ze gaat graag met de raad in gesprek om te horen hoe zij beter betrokken wil worden bij de samenwerking met het Concilium.

Aanbevelingen

De aanbevelingen in het rapport zijn, dat de gemeente haar eigen rol en de rol van het Concilium, kaders moet geven, en dat de informatievoorziening vanuit het Concilium beter moet. Ook moet men inzichtelijker maken voor eenieder welke bijdrage uit het Concilium komt en hoe deze zich verhoudt tot andere bijdragen aan het woonbeleid. Belangrijk is tevens een juridische toets bij wijzigingen en de vrijheid voor de wethouder om eigen beslissingen te maken, aldus de rekenkamer.

De uitkomsten van het onderzoek gaat men terugkoppelen naar de Conciliumpartners en naar de gemeenteraad.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button