KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gesprekken over participatiebeleid gemeente Zwolle succesvol

Zwolle – Het afgelopen jaar is er, mede op initiatief van de gemeenteraad, gewerkt aan een nieuw participatiebeleid voor de gemeente Zwolle. Deze nieuwe participatieaanpak vormt de leidraad voor hoe de gemeente, het bestuur, organisaties en bewoners met elkaar samenwerken bij belangrijke ontwikkelingen in de gemeente. Wethouder Monique Schuttenbeld vermeldt dit in een nota aan de gemeenteraad van Zwolle.

Het geldt zowel voor projecten waar de gemeente initiatiefnemer is, als voor ontwikkelingen in Zwolle waar andere organisaties en (groepen) inwoners aan de basis staan. De gesprekken verlopen voorspoedig.

DOE-tank

Samen met een DOE-tank met daarin Zwolse partners (jongerenraad, Platform Zwolse Wijken, het Concilium, participatieraad, Toegankelijk Zwolle en diverse andere partijen) is allereerst een plan van aanpak opgesteld. Dit plan van aanpak is ook besproken in een bijpraatsessie met de gemeenteraad.

Vervolgens is men op verschillende manieren over de nieuwe participatieaanpak in gesprek gegaan met Zwollenaren. Zo zijn er afgeronde en lopende participatieprocessen onder de loep genomen, gesprekken gevoerd met jongeren, is het burgerpanel ingezet, zijn er gesprekken gevoerd op straat en is men actief geweest bij de ‘Welkom in Zwolle’-dag. In die fase heeft de gemeente ook op verschillende momenten gesproken met de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie.

De opbrengsten van alle gesprekken hebben eind september geleid tot de eerste tussenversie van de
Zwolse participatieaanpak. Deze tussenversie bestond uit vijf algemene spelregels en drie algemene
processtappen. Zoals eerder aangegeven wordt deze tussenversie uitgewerkt met de feedback die is
opgehaald.

Spelregels

Er zijn enkele vaste spelregels samengesteld die voor ieder proces gelden. Denk daarbij aan dat de initiatiefnemer verantwoordelijk is voor zorgvuldige participatie, dat de initiatiefnemer ervoor zorgt dat iedereen die dat wil, kan meedoen, dat men gebruik maakt van alle kennis en contacten die er al in Zwolle zijn, en dat men ernaar streeft met elkaar dat iedereen zich aan het einde van het proces serieus genomen voelt.

Voor wat betreft de procesaanpak zijn er in de aanpak drie fases die in ieder proces voorkomen. Dit zijn de start, de uitvoering/het gesprek en de besluitvorming. Ieder proces kent diverse stappen, maar deze zullen altijd binnen deze drie fases vallen. Voor iedere fase worden aandachtspunten en acties voor de initiatiefnemer én de deelnemers benoemd.

Pilots

De komende periode  doet de gemeente in ieder geval een paar ‘pilots’ met de Zwolse participatieaanpak. Dat zijn het project Fietsbereikbaarheid Stadshart en het project actualisatie Omgevingsvisie. De gemeenteraad wordt daarbij betrokken. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 hoopt het college de definitieve versie van het participatiebeleid te presenteren aan de gemeenteraad.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button