KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Hoge vaccinatiegraad blijft belangrijk zegt GGD

Zwolle – De cijfers zijn zorgwekkend. In heel Nederland daalt de vaccinatiegraad, ook in onze regio. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de Zwolse VVD door wethouder Michiel van Willigen en de GGD Ijsselland.

Het college van burgemeester en wethouders van Zwolle vindt de gezondheid van haar inwoners van groot belang. GGD geeft aan dat zij merken dat sommige mensen kritischer naar vaccinaties kijken. Daarnaast hebben vaccinaties ervoor gezorgd dat vaccineerbare aandoeningen vrijwel niet meer voorkomen in Nederland, hierdoor zien sommige mensen niet meer de noodzaak om hiertegen te vaccineren. Een hoge vaccinatiegraad is en blijft belangrijk. Door een lagere vaccinatiegraad neemt de groepsimmuniteit af en daardoor neemt het risico op uitbraken toe.

Daarom adviseert de GGD ouders (net als alle GGD’en in Nederland) om hun kinderen te beschermen tegen
infectieziekten zoals de mazelen. De GGD heeft in regio IJsselland op dit moment nog geen meldingen van mazelen. GGD houdt de situatie elders in Nederland en ook internationaal goed in de gaten.

Vaccinatiegraad omhoog krijgen

Medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zetten in op het gesprek in de spreekkamer. GGD wil dat ouders een bewuste afweging maken of ze wel of niet gaan vaccineren, op basis van de juiste informatie. De JGZ-professionals zijn zich bewust van redenen om te twijfelen om te vaccineren. Denk bijvoorbeeld aan religieuze redenen, wantrouwen in de overheid en het niet weten wat de ernst is van bepaalde kinderziekten. Het
Rijksvaccinatieprogramma (RVP) werkt goed, waardoor vaccineerbare ziekten in Nederland weinig voorkomen. Hierdoor kunnen deze ziekten minder gevaarlijk lijken.

Daarnaast maakt de GGD gebruik van deurbriefjes (briefjes op de deur met meer informatie over infectieziekten). Bijvoorbeeld op het deurbriefje voor kinkhoest wordt de mogelijkheid tot vaccinatie genoemd. Deurbriefjes worden door kindercentra en scholen opgehangen of verstuurd als er één of meerdere kinderen zijn met die betreffende infectie.

Tot slot is er ruimte om flexibel te zijn met het vaccinatieschema. Indien gewenst kunnen vaccinaties op een ander moment gepland worden dan dit vanuit het RIVM wordt aanbevolen, om zodoende de bereidheid om te vaccineren te verhogen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button