Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Minister Dijkgraaf op werkbezoek bij Zone.College Zwolle

Zwolle – Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Robbert Dijkgraaf bracht maandagmiddag een bezoek aan de groene onderwijsschool het Zone.College in Zwolle. Het bezoek van de minister stond in het teken van kennismaken met groene opleidingen en inspiratie opdoen tijdens gesprekken met studenten, docenten, bestuurders en bedrijfsleven over groen onderwijs.

De minister werd verwelkomd door Karin Pullen, voorzitter van het College van Bestuur van Zone.college en Jules Leliveld, voorzitter van de centrale studentenraad mbo van Zone.college. Karin Pullen: “Fantastisch om vandaag minister Dijkgraaf te ontvangen en hem kennis te laten maken met ons groene onderwijs. Tijdens het werkbezoek ging de minister in gesprek met onze studenten, docenten en samenwerkingspartners. We kijken terug op een zeer geslaagde en inspirerende dag!”

Samen kleuren we de toekomst groen

Het overkoepelende thema van het programma was ‘Samen kleuren we de toekomst groen’. Er is steeds meer aandacht voor gezond leven, veilig voedsel, duurzaamheid, natuur en een groene leefomgeving. Dat vraagt om goed opgeleide mensen en nieuwe kennis.

Rondleiding

Na de introductie met het groene onderwijs van Zone.college kreeg minister Dijkgraaf een rondleiding door de school. Zo nam hij onder andere een kijkje in de kas van de mbo-opleiding Teelt & technologie. En bezocht hij een praktijklokaal van het Groene Lyceum. Hier sprak hij met studenten, leerlingen en docenten.

Dilemma’s

De minister was niet alleen geïnteresseerd in hoe het groene onderwijs wordt vormgegeven, maar ook in de dilemma’s waar de opleidingen mee worstelen. Een van die dilemma’s is bijvoorbeeld het voldoen aan de vraag naar goed opgeleide mbo-studenten. Dit speelt bijvoorbeeld bij de opleidingen Voeding & technologie en Teelt & technologie. Docent Bertus Boer (Teelt & technologie): “Ons onderwijs wordt samen met het bedrijfsleven ontwikkeld. Bedrijven staan in de rij voor studenten die de opleiding hebben afgerond. Er is zoveel vraag dat we graag meer studenten zouden opleiden.”

Minister Dijkgraaf: “Goed dat het onderwijs samen met het bedrijfsleven wordt vormgegeven. Zo zorg je er voor dat studenten goed voorbereid worden op wat ze in hun latere werk nodig hebben. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat studenten opleidingen volgen die zowel aansluiten bij hun eigen ambities, maar ook waar de samenleving behoefte aan heeft.”

Green Mobile Education Centre (GMEC)

Aan het einde van het bezoek bezocht Dijkgraaf het rijdende leslokaal GMEC van Zone.college. “De GMEC past naadloos bij het speerpunt ‘praktijkrijk onderwijs’ van Zone.college, en de leermiddelen in dit rijdende ‘education centre’ zijn echt vernieuwend. Behalve simulatoren en Virtual Reality beschikt de GMEC ook over Augmented Reality. En we zijn de eerste onderwijsinstelling die hierin 3D-lesmateriaal aanbiedt” aldus projectleider Leny Janssen. De trailer is voorzien van zonnepanelen en een dakterras met sedumbegroeiing. Omdat de ontwikkelingen in onderwijs en techniek elkaar in hoog tempo opvolgen, kan alles in de GMEC eenvoudig worden uitgebreid en vernieuwd.

“Het was een prettig en goed gesprek met de minister. Hij was erg geïnteresseerd en vroeg naar onze mening over diverse onderwerpen”, aldus Jeroen Elsman, student Voeding & technologie en mbo ambassadeur van Zone.college.

Zone.college Als onderwijsorganisatie draagt Zone.college bij aan een gezonde, groene toekomst van mens en wereld. Daarbij wordt voortdurend afstemming gezocht tussen de behoeften op de arbeidsmarkt en die van onze studenten. Met zorg en aandacht biedt Zone.college leerlingen, studenten en medewerkers een groene, uitdagende leeromgeving waarin ze nieuwe mogelijkheden ontdekken. En waarin ze zich ontwikkelen met hoofd, hart en handen. Zelf en vooral ook samen. Zo groeien ze uit tot zelfbewuste, zorgzame, ondernemende en maatschappelijk betrokken mensen. Wereldburgers met oog voor duurzaamheid en leefbaarheid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button