SportVoetbalVoorpagina

Video – Nacompetitie voor Berkum na gelijkspel tegen Genemuiden

Verslag: Evert Jan Pasman

Zwolle – Berkum heeft thuis in een volle bak tegen naaste concurrent SC Genemuiden met 1-1 gelijk gespeeld. Daardoor eindigden de Zwollenaren als tweede in de Hoofdklasse B en hebben ze zich verzekerd van een ticket voor de nacompetitie om promotie naar de Derde Divisie!

“In de eerste 25 minuten was Genemuiden beter, maar daarna zijn we niet meer in de problemen gekomen. Ik heb redelijk rustig op mijn stoel gezeten,” stelde Berkum-trainer Arno Hoekstra, nuchter als altijd, vast. Coach Jan van Raalte van Genemuiden vond dat zijn ploeg er vóór rust meer uit had moeten halen. “In de eerste helft hebben wij onszelf tekort gedaan, toen hadden wij controle, maar na rust had Berkum de betere kansen. Wij móesten winnen, het was alles of niets en uiteindelijk hebben we dus niets.”

RTV Focus verslaggever Evert Jan Pasman sprak na de wedstrijd ook nog even met “Man of the match” Dominic van Hoof

Fel van leer

Beide ploegen trokken onmiddellijk fel van leer. Berkum-spits Johnsen Bacuna werd twee keer goed op weg gestuurd door Hoeseb Yakob, maar de eerste inzet zeilde naast en daarna smoorde het schot in de Genemuiden-defensie. Vlak daarna leek Dirk Muis namens de bezoekers akelig dicht bij de openingstreffer, maar zijn kopbal werd van de Zwolse doellijn gehaald. Een hard afstandsschot van Robert Boes, uit de hoek gehaald door Berkum-keeper Dominic van Hoof, en een rakelings over de lat scherende inzet van Anne van der Kolk maakten de spectaculaire openingsfase compleet.

In de 21e minuut leek Genemuiden op voorsprong te komen toen Omar Kavak in het strafschopgebied onderuit werd gehaald en er een penalty volgde. Kavak maakte zijn naam als topschutter echter niet waar, want hij schoot zijn strafschop zo zwak in dat doelman Van Hoof de bal uit de hoek kon werken. Dat was voor Berkum het sein om het roer over te nemen, maar ondanks enkele aardige kansen bleef het bij een inzet van Thom Kooke die van de Genemuidense doellijn moest worden gehaald.

Weer van doellijn geramd

Een kwartier na de hervatting was Genemuiden-keeper Albert Flier gezien toen Jeroen van Brummen hard binnen kopte, maar weer werd de bal van de doellijn geramd. Kavak dook in de 70e minuut op voor het Berkum-doel, maar keeper Van Hoof onderschepte knap en het was duidelijk dat de topscorer van de Hoofdklasse B zijn dag niet had. In de 83e minuut nam Berkum eindelijk afstand. Na een corner van Chris van der Meulen zeilde de bal voor het doel langs, waarna broer Marc vanaf de overzijde retourneerde en invaller Youp Kok stond op de goede plek om de 1-0 binnen te schieten. Kavak was direct dicht bij de gelijkmaker maar Marc van der Meulen ramde de bal uit de doelmond. In de slotminuut zorgde de sterk spelende Anne van der Kolk wél voor de 1-1, maar dat was voor Genemuiden toch te laat om nog zoden aan de dijk te zetten.

Daarmee eindigde Berkum, deze competitie gestart als promovendus, dus als tweede in de Hoofdklasse B mét een ticket voor de nacompetitie. Het fantastische seizoen voor trainer Hoekstra en zijn verrassend sterk presterende selectie gaat dus nog even door!