Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Gemeenteraad na nachtelijk debat akkoord met AZC Zwolle

Zwolle – De kogel is door de kerk. Het AZC komt er in Zwolle voor 600 man en wel op de waterschapslocatie. Dit heeft de gemeenteraad vannacht besloten na een urenlang debat hierover. De partijen stemden met een overgrote meerderheid in met de  komst van het azc,  35 waren voor, 2 tegen (Swollwacht fractie).

CDA, SP en Swollwacht hebben nog geprobeerd om de andere partijen over te halen om te gaan voor een AZC van maximaal 400 mensen op de Waterschapslocatie. De SP wou best meer dan 600 asielzoekers in de stad opvangen als het maar op meerdere locaties zou zijn. William Dogger van Swollwacht was fel tegen het voorstel van het college. Hij vindt dat er teveel naar het COA is geluisterd in plaats van naar de inwoners van de stad. Zijn fractie stemde daarom ook tegen.

Referendum

Het is nog niet helemaal rond. Een groep bewoners uit de wijken rondom de locatie wil een referendum houden. Binnen 6 weken moet deze groep op papier 5.821 handtekeningen ophalen. Als dit lukt dan moet de gemeente een referendum uitschrijven. De stemgerechtigde inwoners van Zwolle kunnen dan voor of tegen het genomen raadsbesluit stemmen. Het gaat echter om een raadgevend referendum. De politiek kan een uiteindelijke nee-stem tegen het AZC toch negeren.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button