EconomieKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gemeenteraad debatteert over Gebiedsontwikkeling Hessenpoort 3

Zwolle – Het college van burgemeester en wethouders wil dat de raad instemt met de plannen voor fase 2 van de ontwikkelingen rond Hessenpoort 3. In 2019 is een onderzoek gestart naar mogelijke zogenaamde showstoppers, zoals; grondverwerving, bereikbaarheid, milieuaspecten, ruimtelijk, klimaat, energie, circulair, stikstof. Dat is er positief uitgekomen en nu kan men door.

De raad debatteerde maandagavond 12 april over het plan. De verschillende vragen werden door wethouder René de Heer samengeharkt en beantwoordt in vijf blokjes.

Stikstof

Als eerste was er grote bezorgdheid over Hessenpoort in relatie tot stikstof. Het verschil in stikstofgebruik met de situatie nu is klein. Er wordt nu mest uitgereden over de weilanden. Er was wel ecologisch onderzoek nodig vanwege de nabijheid van een Natura2000 gebied. Daaruit is echter gekomen dat er geen schade is voor flora en fauna.

Dan waren er vragen over de balans tussen Hessenpoort 3 en 4 en de toekomst. Start-ups en scale-ups willen starten en het wordt moeilijk om voor iedereen een plek te vinden. In 2 a 3 jaar komt er behoefte aan nieuwe plekken. Het gaat voor Hessenpoort 3 om kleine kavels, bij Hessenpoort 4 om XXL kavels. Hessenpoort 3 is eerst aan de beurt en kan bij veranderende vraag nog opgeknipt worden in twee delen.

Groene uitstraling

Er waren ook vragen over de groene uitstraling van het terrein en de mogelijke energieopwek. De wethouder is trots op het gebied tot nu toe. Bedrijven werken aan groene plekken, wat de vastgoedwaarde enorm groot maakt. Ook beleggers kijken heel erg naar de omgeving. Ook zijn zij bezig met zonne-energie, warmte pompen en dergelijke.

Om in de toekomst aan voldoende ruimte te komen, is ook de revitalisering van huidige bedrijventerreinen van belang. Bijvoorbeeld zoals bij het huidige KPN gebouw, dat compleet energieneutraal is gemaakt.

De wethouder zegt toe aan de raad dat hij de totaliteit van de fiets- en voetgangersverbondenheid met de omgeving gaat nakijken en dat er in het tweede kwartaal van 2021 een beschrijving komt van de totale bereikbaarheid van Hessenpoort. Er is namelijk dichtbij het terrein een gedeelte van de Vecht dat leuk zou zijn voor werknemers om in de lunchtijd naar toe te wandelen. Ook wil men bevorderen dat men op de fiets naar het werk gaat komen.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button