EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gemeentelijke belastingen omhoog; 71,8 miljoen voor Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle verwacht dit jaar 71,8 miljoen euro te ontvangen uit heffingen. Dit is bijna 5 procent meer dan de 68,4 miljoen euro die in 2020, nog voor de uitbraak van de coronacrisis, werd begroot. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2021. De onderzochte begrotingen zijn door de gemeenten opgesteld voor 15 november 2020.

Van de drie belangrijkste gemeentelijke heffingen stijgt de opbrengst van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten met 6 procent het sterkst (landelijk 10 procent), gevolgd door de onroerende zaakbelasting met +5,1 procent (landelijk +5,8 procent) en de rioolheffing  met +1,8 procent (landelijk + +2,6 procent). Samen zijn ze met 67,8 miljoen euro goed voor bijna 95 procent van alle gemeentelijke heffingen.

Reinigingsrechten

De stijging van de reinigingsheffingen komt door de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier. Dit vertaalt zich in hogere tarieven van de afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten mogen niet meer opbrengen dan de bijbehorende taak of dienst kost.

Onroerende zaak belasting

De inkomsten uit de ozb behoren tot de algemene middelen van een gemeente. Veel gemeenten geven aan dat een (extra) verhoging van de ozb één van de maatregelen is om de begroting sluitend te maken. De verandering van de opbrengst ozb wordt bepaald door de ontwikkeling van de waarde van het onroerend goed (WOZ-waarde), van het aantal panden en door de tariefontwikkeling. De tarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld.

Toeristenbelasting stijgt met 41,7 %

Opvallend dit jaar is de sterke stijging in de opbrengst van de toeristenbelasting. Deze is in Zwolle gestegen met 41,7 procent. In 2019 kondigde wethouder Schuttenbeld een tariefsverhoging aan voor de toeristenbelasting. Het tarief dat sinds 2012 werd gehanteerd was laag in vergelijking met andere gemeenten. Het college rechtvaardigde de tariefsverhoging doordat er de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in de aantrekkelijkheid van de stad. Het tarief voor de toeristenbelasting ging van 0,60 per persoon per nacht naar 2 euro per persoon per nacht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button