Gemeente Zwolle wil vrijwilligers- en mantelzorgwerk versterken
Zwolle – In de sociale basis zoekt Zwolle de oplossingen van zorgvragen in het gewone leven. De inzet van vrijwilligers en mantelzorgers draagt daaraan bij. Dat blijkt uit een voorstel dat wethouder Michiel van Willigen stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
Het doen van vrijwilligerswerk heeft vele positieve effecten voor de vrijwilliger zelf. Vrijwilligers krijgen waardering en zijn belangrijk voor een ander. En vrijwilligerswerk is een leuke tijdsbesteding die je bovendien helpt om je vrienden- en kennissenkring uit te breiden. Het draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling en voor sommigen is het dƩ opstap naar een betaalde baan. Veel Zwollenaren pakken de handschoen op om hun steentje bij te dragen voor hun naasten of voor onbekende stadsgenoten.
Doelen
Vrijwilligers zijn actief in elke sector. Bij scholen, sport-, cultuur-, en hobbyverenigingen, arbeids-,
politieke-, en levensbeschouwelijke organisaties, bij jeugdwerk, in kerken, in de buurt, in de
hulpverlening en in de zorg. In het nieuwe beleid van de gemeente Zwolle zijn een aantal doelen geadresseerd. Dit zijn: Vrijwilligers en mantelzorgers voelen zich erkend en gewaardeerd; Nieuwe vrijwilligers worden actief; Matching van vraag en aanbod; Specifieke aandacht voor niet Westerse en jonge mantelzorgers; Verbeteren van de vindbaarheid van informatie en de informatieverstrekking zelf; en Vrijwilligersorganisaties en organisaties die zich inzetten voor mantelzorgers krijgen ondersteuning.
Jonge mantelzorgers krijgen meer ondersteuning, n gaat meer onbenut potentieel werven, en de waardering voor mantelzorgers en vrijwilligers gaat men verbeteren. De gemeente verwacht dat de samenleving met al deze acties veerkrachtiger blijkt en dat aanvullende en meer specialistische, individuele ondersteuning minder snel nodig is.
Cijfers
Divosa heeft becijferd dat de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers, in geld uitgedrukt, ruim 6 miljard euro per jaar bedraagt. Los van de (jaarlijks stijgende) zorgkosten, ontbreekt het in de zorgsector aan voldoende personeel. Geconcludeerd kan worden dat er onvoldoende alternatieve mogelijkheden zijn en we de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers mede daarom moeten koesteren.
Er zijn totaal zes bijeenkomsten georganiseerd waarin verschillende partijen en organisaties mee
konden praten over het beleid. Ook heeft een kerngroep met partners – ZwolleDoet!, Stadkamer,
Diaconaal Platform Zwolle, en Sport Service Zwolle- op intensieve wijze meegedacht over het beleid.