112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gemeente Zwolle stuurt Rijk rekening voor Tweede Wereldoorlog bommen

Zwolle – Vorig jaar zijn, in de uiterwaarden van Zwolle, diverse keren bommen onschadelijk gemaakt. De gemeente Zwolle draait op voor de kosten van het opsporen en ruimen van de bommen. Daarom gaat het college de Rijksoverheid vragen om een groot deel hiervan te compenseren.

Vorig jaar is iets meer dan een ton uitgegeven aan het opsporen en ruimen van niet-gesprongen explosieven. Dit in het belang van bescherming van de openbare orde en veiligheid.

Gewijzigde vergoedingsregeling

Voorheen kregen gemeenten per opgeleverde nieuwbouwwoning een bedrag van 2 duizend euro om het ruimen van bommen te bekostigen. Maar sinds 1 januari 2015 is deze regeling gewijzigd en moeten gemeenten de daadwerkelijk gemaakte kosten claimen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze krijgen dan maximaal 70 % vergoed.

Bommen bij de IJsselbruggen

In Zwolle worden regelmatig bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en onschadelijk gemaakt.Met name in de uiterwaarden van de IJssel. Bruggen waren gedurende de oorlog herhaaldelijk doelwit van bombardementen. Op dit moment wordt er in dit gebied geulen gegraven voor het project Ruimte voor de Rivier. Niet-ontplofte explosieven komen daarmee aan de oppervlakte bij de werkzaamheden. Vervolgens wordt de Explosieven Opruimingdienst Defensie ingeschakeld om de bommen deskundig te ruimen.

Afgelopen oktober is nog een bom onschadelijk gemaakt in de uiterwaarden aan de Zwolse kant van de IJssel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button