Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Gemeente Zwolle meest insectvriendelijke gemeente

Zwolle – Insecten hebben in Zwolle een prettig leven. Je ziet (en hoort) ze overal, in de bermen, langs de IJssel of in je eigen tuin. Meer dan honderdduizend mensen tekenden deze zomermaanden de petitie ‘Red de Insecten’ voor insectvriendelijker groenbeheer in hun eigen gemeente. Bijna duizend Zwollenaren stemden op Zwolle als meest insectvriendelijke gemeente.

”Insecten spelen een heel belangrijke rol in ons ecosysteem. Ze bestuiven bloemen en planten, dus ook onze landbouwgewassen. Ze zorgen ervoor dat dode planten worden afgebroken. Zonder insecten valt het hele leven stil”, aldus boswachter Chris Braat. 

Natuurmonumenten prijst het Zwolse insectenbeleid: “Zwolle is al vijftig jaar een voorbeeld van natuurvriendelijk bermbeheer. Morgenster en cichorei zijn bekende verschijningen in de Zwolse wegbermen en dat weten de insecten én de Zwollenaren te waarderen”, zegt provinciaal ambassadeur Marjet Korf. Natuurmonumenten zal de prijs in september ‘Beste Thuis voor Insecten’ uitreiken aan de gemeente Zwolle. 

Insecten zonder thuis

Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen: ”Insecten staan aan de basis van het ecosysteem en zelfs veel niet-zeldzame soorten ziet men nu stilletjes afnemen. De afgelopen dertig jaar zijn in Nederland veel insectenpopulaties ingestort: in sommige gebieden zijn die afgenomen met 76 procent. Als de biodiversiteit instort en de insectenaantallen verder kelderen, heeft dat enorme gevolgen voor natuur maar ook voor onze eigen leefomgeving.” Insecten hebben daarom volgens Natuurmomenten in alle dorpen en steden een thuis nodig: langs wegen, in bermen en in parken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button