KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Gemeente Zwolle maakt bestuurlijke afspraken opvang statushouders

Zwolle – Er is een bestuursplan en beheerplan opgesteld voor de aankomende opvanglocatie van statushouders aan de Meeuwenlaan. Daardoor zijn er goede regels opgesteld tegen bijvoorbeeld overlast. Dat blijkt uit een nota die burgemeester Peter Snijders stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Ter voorbereiding op het in gebruik nemen van de tijdelijke opvanglocatie (ROL) zet men een aantal stappen, zoals het aanvragen van een Omgevingsvergunning, de verbouwing van het pand, het opstellen van het inhoudelijke programma voor inburgering en participatie, de samenwerking met regiogemeente en het opstellen van een bestuursovereenkomst en een beheerplan.

De bestuursovereenkomst legt de afspraken tussen de gemeente en het COA vast. Het beheerplan voorziet onder andere in afspraken over het reilen en zeilen op de opvanglocatie, het gebruik van de openbare ruimte in de Kamperpoort, omgangsvormen en hoe en waar omwonenden overlast kunnen melden. Het biedt
handelingsperspectief en korte lijnen voor alle betrokkenen.

Door het bestuursplan is er duidelijkheid over de einddatum van de opvanglocatie op deze plek en het aantal mensen dat wordt opgevangen. Daarnaast is zijn de taken en verantwoordelijkheid belegd. COA is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de huisartsenzorg. De gemeente Zwolle voor inburgering (team IPA) en het onderwijs. Het inhoudelijke programma voor inburgering, de samenwerking met gemeenten en maatschappelijke
partners wordt nog uitgewerkt. Ook staan er heldere afspraken in wanneer de burgemeester door COA
wordt geïnformeerd mochten er ernstige ongeregeldheden zijn.

Het beheerplan vloeit voort uit de bestuursovereenkomst. Het doel van het beheerplan is om inzicht te geven wie (mensen en organisaties) betrokken zijn bij de ROL, welke verantwoordelijkheden zij hebben en welke maatregelen er zijn die bijdragen aan de leefbaarheid en veiligheid in en rondom de directe omgeving (Kamperpoort) van de opvanglocatie.

Na de inloopbijeenkomst in mei 2022 is er een klankbordgroep opgericht. Twintig bewoners van de Kamperpoort, het COA, de wijkagent, Travers en de gemeente vormden samen de klankbordgroep. Vanaf juni tot december is de klankbordgroep actief geweest, elke drie weken was er overleg. Zij bespraken thema’s zoals inburgering, de regels in de opvanglocatie en de vergunningprocedure werkt. Op verzoek van de bewoners trokken zij een onafhankelijk adviseur aan die hen bij stond met advies over de procedures en de inhoud van het beheerplan en de bestuursovereenkomst.

De uitkomsten van de gesprekken met de klankbordgroep zijn meegenomen in de bestuurs- en beheerplannen. Nadat de statushouders aangekomen zijn, verandert de klankbordgroep in een omwonenden overleg en houdt de gemeente een enquête onder de omwonenden om de meningen en ervaringen te peilen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button