KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gemeente Zwolle gaat voor meer atelierruimte kunstenaars

Zwolle – Met atelierbeleid 2025-2030 beoogt Zwolle het aantal m2 atelierruimte en expositieruimte te vergroten, meer variatie aan te brengen in het aanbod, de betaalbaarheid van ateliers te borgen, het atelierbeleid te professionaliseren en de zichtbaarheid van de kunstenaars en het onderlinge netwerk te versterken. Dat blijkt uit een brief die wethouder Anja Roelfs stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Kunst heeft een intrinsieke waarde voor de samenleving. Kunstenaars zijn belangrijk voor de artistieke en creatieve identiteit van de stad. Zij maken de artistieke sfeer die hoort bij een groeiende stad als Zwolle. Zonder hun verbeeldingskracht en scheppende creativiteit ziet onze stad er wezenlijk anders uit. Als een plaats zonder verwondering en verbeelding.

Creatieve bijdrage

De extra ruimte voor kunstenaars, creatieve makers, muzikanten, acteurs e.d. is nodig om hen in staat te stellen een belangrijke creatieve en artistieke bijdrage te leveren aan onze stad. In het Coalitieakkoord geven de coalitiepartijen prioriteit aan investeringen in culturele broedplaatsen en in (ruimte voor) makers. Zwolle wil een creatieve, bruisende stad zijn die aantrekkelijk is voor hoogopgeleiden om er te gaan werken en wonen. Met dit atelierbeleid wil de wethouder de betekenis van kunst en kunstenaars voor de stad nog meer versterken.

De uitkomsten van een SWECO-onderzoek zijn vertaald in het atelierbeleid 2025-2030. In 2024 zijn er ca. 80 ateliers in Zwolle, waarvan sommige ateliers door meerdere kunstenaars worden gedeeld. De ondergrens van 156 extra ateliers in 2040 is het groeigetal waar wij ons op richten. Gemiddeld betekent dit een groei van 10 ateliers per jaar (vanaf 2025). In 2030 (het eindjaar van de beleidsperiode) moeten er dus ongeveer 60 extra ateliers zijn gerealiseerd om op het groeipad te blijven.

Ontwikkelen

Door het aantal (betaalbare) ateliers te vergroten, wordt aan meer kunstenaars de mogelijk geboden in een werkruimte kunst te maken, zich verder te ontwikkelen en een maatschappelijke en economische bijdrage te leveren aan de stad. Tegen deze achtergrond is het zaak dat de gemeente zich blijft inzetten voor voldoende en betaalbare ruimten om kunstenaars en creatieve makers rust te bieden om zich te kunnen ontplooien. Zo brengt zij de basis op orde. Het steeds maar weer moeten regelen van huisvesting, veroorzaakt stress en beĆÆnvloedt de artistieke ontwikkeling.

Een kunstenaar heeft vaak de behoefte om te exposeren, onder meer omdat het tonen van het eigen werk cruciaal is voor de professionele ontwikkeling en artistieke erkenning. Zo biedt exposeren aan hem of haar de mogelijkheid om in direct contact te komen met het publiek en de dialoog aan te gaan. Onderzoek van HEVO heeft aangetoond dat Zwolle een groot tekort heeft aan expositieruimten. De huidige vloeroppervlakte aan expositieruimte ca. 870 m2 (zie bijlage 4) De wethouder wil tot 2040 een uitbreiding realiseren met 1.130m2 aan extra m2.

Accenten

De gemeente probeert waar mogelijk met de plaatsing van kunstenaars accenten aan te brengen die de wijken van elkaar onderscheiden. Dit doet zij vanuit het perspectief van de overall
gebiedsontwikkelingen in de stad.

Er komt een subsidieregeling voor particuliere verhuurders, met name voor de onrendabele top. Ook komt er een kwartiermaker. Deze moet de juridische en financiƫle haalbaarheid toetsen, en voert het beheer van de panden.

Een alternatief voor de plannen zou betekenen dat er onvoldoende werkruimte is voor kunstenaars in onze mooie stad.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren