Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gemeente Zwolle gaat eikenprocessierups te lijf met pimpelmeesjes

Zwolle – Woensdagmorgen is de gemeente Zwolle samen met ROVA een proef gestart tegen de eikenprocessierups. Met de proef willen de gemeente en ROVA de rupsen bestrijden met behulp van hun natuurlijke vijanden: koolmeesjes en pimpelmeesjes. Om de meesjes op de goede plek te krijgen zijn vandaag 40 nestkasten opgehangen aan de eiken aan de Zwartewaterallee, tussen de Mozartlaan en de Rijnlaan. Om de start van de proef te markeren plaatste Wethouder William Dogger de eerste nestkast aan een boom aan de Zwartewaterallee.

Foto’s © Peter Denekamp

De eikenprocessierups zorgt in Nederland van half mei tot augustus voor ongemak. Na contact met de brandharen kan men klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen krijgen. “We zijn als gemeente steeds op zoek naar duurzame oplossingen voor het beheer van het groen en de buitenruimte,” aldus wethouder William Dogger. “Zo zorgen we ervoor dat de openbare ruimte in Zwolle niet alleen schoon en veilig is, maar ook aantrekkelijk voor dieren en planten.”

Overlast toegenomen

In heel Nederland is de overlast door de eikenprocessierups sterk toegenomen. Ook in Zwolle was de eikenprocessierups dit jaar op veel meer plekken aanwezig dan in de voorgaande jaren en heeft ROVA veel werk moeten stoppen in het bestrijden van de rupsen. De stijging van de temperatuur van de aarde en het ontbreken van voldoende natuurlijke vijanden zijn de belangrijkste oorzaken van de sterke toename van de plaagdruk.

Het veertigste, duurzame nestkastje hangt al

De mannen van de ROVA hingen rond half vier vanmiddag het laatste nestkastje op. Het hout is afkomstig van de essen die vanwege de essentaksterfte afgelopen winter moesten worden gekapt. Om het nog duurzamer te maken heeft de ROVA de kastjes opgehangen met oude binnenbanden. De binnenbanden krijgen daarmee een tweede leven. Door binnenbanden te gebruiken om de kasten op te hangen, worden er geen spijkers in de bomen geslagen. De ROVA gaat ook zorg dragen voor het jaarlijkse onderhoud.

Het laatste nestkastje wordt opghangen langs de Zwartewaterallee

Gerelateerde artikelen

Back to top button