KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Gemeente Zwolle en ROVA planten klimaatbomen

400 speciaal geselecteerde bomen vergroten biodiversiteit

Zwolle – Om de biodiversiteit te vergroten gaan de gemeente Zwolle en ROVA ruim 400 speciaal geselecteerde bomen op verschillende plekken in Zwolle planten. Vandaag plantte wethouder Arjan Spaans de eerste zogenaamde klimaatboom aan de Klooienberglaan in Zwolle. “We merken dat ons klimaat snel verandert. Warme zomerdagen, lange periode van droogte en hevige buien maken we steeds vaker mee. Bomen in onze buitenruimte zijn daardoor ook steeds belangrijker.”

“Want bomen brengen verkoeling, houden water vast en zijn voedselbron voor insecten en vogels. Bomen dragen ook bij aan ons buitengeluk. Met het planten van klimaatbomen versterken we de biodiversiteit en maken we tegelijkertijd onze stad prettiger om te wonen, werken, sporten en recreëren voor nu en in de toekomst”, legt wethouder Spaans uit.

Een klimaatboom is een boom die verkoeling brengt op een warme zomerdag én goed tegen hitte en droogte bestand is. Aan de Klooienberglaan plantte wethouder Spaans een kersenboom (Prunus mahaleb) die van oorsprong uit het midden en zuiden van Europa komt. Met het veranderende klimaat is de verwachting dat dit soort bomen in de toekomst beter zullen gedijen in onze stedelijke omgeving. De gemeente Zwolle en ROVA gaan steeds meer van dit soort bomen toepassen. “Hier beginnen we klein mee. Zodoende doen we ervaring op met de nieuwe soorten. Toch blijven we ook met name trouw aan de inheemse bomen die goed zijn voor de biodiversiteit zoals we die kennen in Nederland”, lichtte wethouder Spaans toe.

Locatie bepaalt boomsoort

Afhankelijk van de plek wordt een keuze gemaakt voor een inheemse of uitheemse boomsoort. Ferry Benjamins, Inkoper werkvoorbereiding bij ROVA: “Ondanks dat er veel groen staat in de omgeving van de Klooienberglaan kan het hier zomers tussen de portiekflats behoorlijk warm worden. Een goede plek dus voor een klimaatboom. Op de meer warme en drogere plekken, zoals deze locatie, planten we een meer zuidelijke soort.” Voor dit jaar is een selectie gemaakt van in totaal 17 soorten. De meeste van deze soorten hebben een grote waarde voor biodiversiteit doordat er de bloesem of vruchten aan de boom zitten die waardevol zijn voor insecten en vogels.

Deltaplan biodiversiteitsherstel

De gemeente Zwolle en ROVA zijn partner van het Deltaplan Biodiversiteitherstel. Alle partners van het deltaplan zetten zich in om biodiversiteitsherstel in de praktijk te realiseren. Het versterken van de biodiversiteit vinden de gemeente en ROVA belangrijk omdat iedereen als mens afhankelijk is van de biodiversiteit. Om de biodiversiteit te versterken heeft Zwolle een aantal kansen benoemd. Eén van die kansen is de aanplant van 400 speciaal geselecteerde bomen op verschillende plekken in de stad. Dit jaar worden hiervan de eerste 59 geplant.

Gerelateerde artikelen

Back to top button