Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gemeente Zwolle druk met weghalen eikenprocessierups

Foto's © Peter Denekamp

Zwolle – Iedereen gaat lekker naar buiten met dit mooie weer. Maar de eikenprocessierups kan je plezier lelijk verstoren. Door de hoge temperaturen verloopt de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen snel. Ook in Zwolle is de eikenprocessierups alweer op veel meer plekken aanwezig en heeft ROVA er inmiddels de handen vol aan om de rupsen te bestrijden.

Doordat de rupsen laag in de bomen zitten, neemt de kans op contact met brandharen toe. Eén processierups heeft wel 700.000 brandharen. Deze haartjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Ze komen gemakkelijk in je huid, in je ogen en zelfs in je longen. Je kunt dan last krijgen van jeuk en huiduitslag. Soms krijg je ook rode, geïrriteerde ogen. Verder kun je klachten krijgen die lijken op een verkoudheid. Al deze klachten krijg je binnen een paar uur.

Een nest eikenprocessierupsen op een boom aan de Vrouwenlaan in Zwolle-Zuid

Wat kun je zelf doen?

Probeer elk contact met een rups en/of nest te vermijden. Als u een natuurgebied bezoekt waar eikenprocessierupsen voor kunnen komen, bedek dan zoveel mogelijk uw hals, armen en benen. Ga niet op de grond zitten.

Probeer na aanraking van een rups niet te krabben of te wrijven. Was of spoel uw huid of ogen goed met koud water. Ook kunt u de haartjes met plakband of duct-tape van de huid deppen. Was zo nodig ook uw kleding. Vaak verdwijnen de klachten na een paar dagen tot ongeveer twee weken. Een zachte crème kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

De eiekenprocessierups.

Eikenprocessierupsen melden

Zie je in je omgeving bomen die besmet zijn met eikenprocessierupsen? Meld dit dan direct bij de gemeente. Dit kan digitaal of telefonisch via 14038. De gemeente onderneemt actie zodat de overlast zoveel mogelijk beperkt blijft. Voor rupsen op uw eigen terrein kunt u een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Zoek dan op internet naar ‘bestrijding eikenprocessierups Zwolle’.

Digitaal melden

Gerelateerde artikelen

Back to top button