Gemeente ziet kansen voor herontwikkeling Cultuurhuis Stadshagen
Zwolle – Het aanbod van cultuurvoorzieningen in Stadshagen is te klein. Naar verwachting groeit de behoefte naar meer dan 5.500 m² in 2041. Nu is er slechts 3.800 m². Daarom heeft de gemeente het plan opgevat om een nieuwe zogenaamde stadsfoyer te gaan bouwen in de wijk. Die zou het huidige Cultuurhuis moeten vervangen zodra de huur daarvan door de gemeente afloopt in 2025. Gespreide voorzieningen blijven echter nodig, zowel voor jongeren als ouderen.
Uit een eerder onderzoek (Zwolse Wijkaccommodaties) is gebleken dat er een tekort is in Stadshagen
aan voorzieningen voor cultuur, informatie, ontmoeting en maatschappelijke dienstverlening. Het
Voorzieningenonderzoek Stadshagen heeft die conclusie nog eens bevestigd en nader onderbouwd. Dat staat in een nota die wethouder Monique Schuttenbeld stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
Het huidige aanbod in Stadshagen voor dit type voorzieningen bedraagt circa 3.800 m² bruto
vloeroppervlak (Cultuurhuis, Level Z, Zonnehuis, enkele ruimten in de Stadshoeve). Om de huidige
behoefte te kunnen huisvesten is ongeveer 4.400 m² nodig.
Senioren
De behoefte aan deze voorzieningen gaat de komende jaren nog verder stijgen. Dat komt doordat het totale aantal inwoners van Stadshagen gaat toenemen, maar ook omdat de groep senioren gaat toenemen. Senioren maken relatief vaker gebruik van deze voorzieningen dan inwoners in andere leeftijdsgroepen. De verwachting is dat de behoefte gaat stijgen naar circa 5.600 m² in het jaar 2041.
Daarbij moet worden opgemerkt dat bij de becijfering van deze behoefte nog geen rekening is gehouden met dubbel ruimtegebruik/multifunctionaliteit. Bij een goede multifunctionele huisvesting kan met minder vierkante meters worden volstaan.
Stadsfoyer
Het plan is om bij de nieuwe ontwikkelingen in het winkelcentrum Stadshagen een Stadsfoyer te bouwen. De Stadsfoyer past goed in de behoefte aan een aantrekkelijke en eigentijdse voorziening voor cultuur, informatie, ontmoeting en dienstverlening in Stadshagen. De combinatie van de Stadkamer, royale ontmoetingsruimten, kleinere en grotere ruimten voor cultuurparticipatie en vrijwilligersinitiatieven en de beoogde horecavoorziening sluiten goed aan bij de behoefte. Ook de huisvesting van bijvoorbeeld Wijkservicepunt en Sociaal Wijk Team passen daarbij.
Daarbij moet direct worden opgemerkt dat realisatie van de Stadsfoyer geen uitbreiding van het aanbod betekent. De Stadsfoyer komt in de plaats van ruimten in het Cultuurhuis die ongeveer eenzelfde omvang hebben (oppervlakte) als de Stadsfoyer. De Stadsfoyer betekent een grote stap vooruit op het gebied van aantrekkelijkheid, multifunctionaliteit en kwaliteit ten opzichte van het Cultuurhuis. Echter, met alleen de Stadsfoyer zijn vraag en aanbod in de toekomst nog niet in evenwicht. Gespreide voorzieningen voor senioren in Stadshagen blijven bijvoorbeeld nodig.
Tweede lijns-dienstverlening
Er zijn inhoudelijk ook goede redenen om de Tweede lijn dienstverlening op een andere locatie te huisvesten dan de Stadsfoyer. De 2e lijn dienstverlening vraagt soms om een ander type huisvesting (privacy, discretie, veiligheid
voor de medewerkers) dan het open karakter dat de Stadsfoyer beoogt.
De verwachting is dat de bouw van de Stadsfoyer ruim 2,5 jaar zal duren. De huurovereenkomst tussen de gemeente en het Cultuurhuis Stadshagen loopt af in 2025. De nieuwe locatie zou kostendekkend kunnen worden verhuurd. De gemeente laat de invulling van het dan achtergebleven Cultuurhuis over aan de commerciële markt. Betrokken maatschappelijke partners hebben meegewerkt aan het plan en zullen ook verder betrokken worden.