Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Gemeente wil Van Karnebeektunnel definitief openstellen voor autoverkeer

Zwolle – De Zwolse verkeersproef met het openstellen van de Van Karnebeektunnel voor autoverkeer in beide richtingen is afgerond. Uit verkeerstellingen gedurende een jaar is geconcludeerd dat de Van Karnebeektunnel een goed alternatief biedt voor automobilisten van de wijken Assendorp en Pierik richting de A28, zuidelijke bestemmingen en andersom. De openstelling van de tunnel draagt daarmee bij aan de verblijfskwaliteit van Assendorp en omgeving. De gemeente Zwolle wil de openstelling definitief maken.

Zwolle investeert in een aantrekkelijk openbaar gebied. De herinrichting van het Stationsplein en de Stationsweg zijn daar recente voorbeelden van. Op de Ooster- en Westerlaan en de Burgemeester van Roijensingel gaat de gemeente hier de komende jaren verder mee. Daarnaast wil de stad meer verblijfskwaliteit toevoegen in het gebied tussen de Spoorzone en de binnenstad. Deze twee gebieden vormen in de toekomst samen het nieuwe centrumgebied. Dit betekent dat het gebied autoluwer wordt en er meer ruimte voor voetganger en fietser komt.

Resultaten verkeersproef

Van december 2020 tot en met december 2021 is de verkeersproef met het openstellen van de Van Karnebeektunnel voor autoverkeer in beide richtingen gehouden. Uit de verkeerstellingen tijdens de proef zijn de volgende conclusies getrokken. De openstelling van de Van Karnebeektunnel leidt tot afname van autoverkeer via de route Oosterlaan – Stationsplein – Westerlaan en verder richting de Veerallee. Daarmee draagt het bij aan een aantrekkelijker verblijfsgebied van Assendorp en het centrumgebied. Zoals gewenst wordt de tunnel vooral gebruikt door bestemmingsverkeer naar Assendorp en Pierik. Doorgaand verkeer rijdt via de buitenring en sluipt niet via de tunnel. Daarnaast heeft de nieuwe inrichting van het Stationsplein geleid tot grote afname van het autoverkeer in de omgeving van het Stationsplein.

Vervolg en inloopbijeenkomst

Op basis van de resultaten van de verkeersproef wil de gemeente Zwolle de Van Karnebeektunnel definitief openstellen voor autoverkeer in beide richtingen. Hiervoor is een verkeersbesluit en mogelijk een wijziging van het huidige bestemmingsplan nodig. Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken welke fysieke aanpassingen in de tunnel en bij de aansluitende kruisingen nodig zijn. En er komt een onderzoek naar de geluidsbelasting en de luchtkwaliteit. Bewoners in de omgeving van de Van Karnebeektunnel kunnen reageren op de uitkomst van de verkeersproef en het plan om de tunnel definitief open te stellen, tijdens een inloopbijenkomst op woensdag 16 februari tussen 18:30 en 20:00 uur in Wijkcentrum De Enk (Enkstraat 67).

Gerelateerde artikelen

Back to top button