Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Gemeente streeft naar robuuste wijken bij woonzorginitiatieven

Zwolle – In buurten waar een woonzorginitiatief wordt gevestigd, streeft de gemeente naar robuuste wijken. Dit doet zij door aandacht te besteden aan de zeven B’s: Betaalbaarheid, Beschikbaarheid, Bespreekbaarheid, Buurt, Bereikbaarheid, Beheersbaarheid en Bruikbaarheid. Het staat in een nota van het college van burgemeester en wethouders van Zwolle aan de Gemeenteraad.

Het protocol Welkom in Mijn Wijk uit 2011 probeerde draagvlak te creëeren over huisvesting van bijzondere doelgroepen. Het gaat daarbij vooral om woonvoorzieningen voor mensen met een psychisch, psychiatrisch, of verslavingsprobleem, een lichamelijke of verstandelijke beperking en voor dak- of thuisloze mensen. Ook ouderen of jongeren met een woonzorgindicatie vallen onder de bijzondere doelgroepen Door de ontwikkelingen in het Sociaal Domein is dit protocol inmiddels achterhaald. In 2021 volgde een evaluatie.

Veranderingen

De werkgroep Huisvesting Bijzondere Doelgroepen veranderde hierop de naam in werkgroep bijzondere woonvormen. Dit is minder stigmatiserend. Het protocol is omgedoopt tot communicatievoorschriften. De werkgroep heeft daarbij al haar processen en documenten onder de loep genomen en aangepast. Door het beter communiceren van verwachtingen vergroot ze de kans dat alle betrokken partijen streven naar een goede verstandhouding en zorgvuldige communicatie met omwonenden. Dit totale pakket is ter informatie aangeboden aan de Raad.

Onder buurtbewoners van de woonvormen zijn ook meningen gepeild. Zij willen vooral  betrokken en geïnformeerd worden. Meedenken, adviseren en beslissen wordt als minder van belang gezien. Mensen willen weten waar ze bij vragen terecht kunnen en vinden het belangrijk dat duidelijk wordt gemaakt welke doelgroep er komt te wonen. Woon- zorginitiatieven zijn zeer divers van omvang- en aard en dit vraagt dus ook
maatwerk in de communicatie.

De participatieraad heeft positief gereageerd op de adviesaanvraag over de voorgestelde wijzigingen voor de vestiging van bijzondere woonvormen. Door transparant de bewerkte documenten te delen met initiatiefnemers en inwoners maakt
de gemeente duidelijk wat er gevraagd wordt van initiatiefnemers en welke doelstelling de gemeente wil bereiken voor de buurt waarin een woonzorginitiatief wordt gevestigd, namelijk: robuuste wijken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button