Kunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Gemeente scherpt plan cultuurhistorie aan

Zwolle – Binnen een aantal bestemmingsplannen wordt nog geen rekening gehouden met de cultuurhistorische waarden door een beschermende regeling voor cultuurhistorisch waardevolle objecten op te nemen. Dat blijkt uit een nota die wethouders Ed Anker en Monique Schuttenbeld sturen naar de gemeenteraad van Zwolle.

Ondertussen is al een aantal cultuurhistorisch zeer waardevolle panden gesloopt omdat de beschermende bepalingen geen mogelijkheid boden om sloop tegen te gaan.

Parapluplan

Met het parapluplan cultuurhistorie wil de gemeente een regeling voor een resterend deel cultuurhistorisch (zeer) waardevolle objecten en voorziet ze in een aanpassing zodat een aantal objecten dat in het paraplubestemmingsplan abusievelijk was opgenomen met de ‘Waarde Cultuurhistorie 1′ wordt voorzien van de beoogde “Waarde Cultuurhistorie 2’ (inclusief antisloopregeling). Het plan omvat in totaal 73 panden met de aanduiding “Waarde Cultuurhistorie 1” en in totaal 114 panden met de aanduiding “Waarde Cultuurhistorie 2”.

Categorie 1 betekent zeer hoge cultuurhistorische waarde, categorie 2 hoge cultuurhistorische waarde. De overige categorieën ‘Attentiewaarde’ en ‘Indifferente cultuurhistorische waarde’ worden niet van een ‘Waarde Cultuurhistorie’ voorzien.

Zwolse historische waarden

Zowel de historische binnenstad als de daarbuiten gelegen stadsdelen, bijvoorbeeld de omliggende ‘oudere’ wijken, kennen een rijke historische bebouwing. De gehele Zwolse binnenstad en enkele delen buiten de stadsgracht, met name de zuidelijke singelbebouwing, zijn zelfs aangewezen als een van rijkswege beschermd stadsgezicht. Zwolle kent breed palet aan architectuurstijlen uit verschillende perioden. Toch is er een sterke samenhang door overeenkomsten in situering, typologie, maatvoering, dakbedekking en materiaal- en kleurgebruik van de bebouwing.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button