AssendorpBouwHanzelandNieuws uit Zwolle

Gemeente praat belangstellenden bij over gebiedsontwikkeling Spoorzone

Het Spoorcafé stond woensdag in het teken van de laatste stand van zaken rondom de aanpak van het koeler en cooler maken van het Lübeckplein, de bouw van de ondergrondse fietsenstalling en het Ontwikkelkader voor Spoorzone/Hanzeland. Deze avond waren we te gast op een nieuwe locatie: trainings- en vergaderlocatie BCN in het Schellepoortgebouw aan het Lübeckplein. Een korte terugblik.

Moderator Gaetana Ferla startte met een korte terugblik op het laatste Spoorcafé in juni. Die avond vertelde Leontien Benders, omgevingsmanager Spoorzone Noord bij gemeente Zwolle, over de bouw van de ondergrondse fietsenstalling. Daarbij stond ze onder andere stil bij de onverwachte grindlagen en een grondwaterverontreiniging die aannemer Boskalis Nederland in de diepere grondlagen aantrof. Earde Jepma, senior ontwikkelaar bij NS, gaf die avond een update over de passerelle en de stationskappen. En Anne-Marie Mosterman vertelde over de toen nog in voorbereiding zijnde aanpak van het Lübeckplein.

tekst gaat verder onder de foto

Lübeckplein

Na deze korte terugblik vertelde Anne-Marie Mosterman, gebiedsontwikkelaar bij de gemeente Zwolle, over de laatste ontwikkelingen op het Lübeckplein sinds de zomer. Reuring op een groen Lübeckplein, dat is wat omwonenden, werkenden en studenten graag willen! In de zomer vroeg de gemeente alle inwoners van de stad om hun ideeën voor een tijdelijke of permanente invulling van het plein te delen via de actie Plein de Campagne. De ruim 200 ideeën die dit opleverde, zijn toegevoegd aan alle ideeën die eerder al ingediend zijn, bijvoorbeeld tijdens de Spoorcafés. Tijdens het LübeckPleinFestijn werd alvast vrijblijvend een aantal ideeën getest.

Aansluitend gingen circa vijftig ideeënmakers begin september met de ingediende ideeën voor het plein aan de slag. In 4,5 uur kwamen zij samen tot twee globale schetsen die de komende periode verder uitgewerkt worden. Het enthousiasme van de ideeënmakers, de wil om samen te werken en zelf een bijdrage te leveren aan het daadwerkelijk realiseren van ideeën werkt aanstekelijk. Verschillende ideeënmakers zoeken de komende periode een aantal zaken uit. Begin oktober vindt een vervolgbijeenkomst plaats.

tekst gaat verder onder de foto

Ondergrondse fietsenstalling en herinrichting Stationplein en Stationsweg

Aansluitend vertelde Leontien Benders over de voortgang van de bouwwerkzaamheden voor de ondergrondse fietsenstalling. Met indrukwekkend materieel worden op dit moment de wanden van de bouwkuip gemaakt. Bekijk de video met uitleg over de realisatie van de bouwkuip. Deze werkzaamheden duren naar verwachting nog tot eind oktober. Na verschillende tijdelijke maatregelen om het verkeer op het plein in goede banen te leiden, is er inmiddels een ‘brug’ over de bouwput aangelegd waarlangs auto’s van de Stationsweg richting de Westerlaan kunnen rijden. Loop- en fietsroutes zijn op de weg geel gemarkeerd. Deze ‘brug’ blijft de komende periode tijdens de bouwwerkzaamheden liggen: wisselende verkeerssituaties zijn hiermee voorlopig verleden tijd. Ondertussen kijkt de gemeente hoe ze het ontwerp van het nieuwe Stationsplein Noord nóg verder kan vergroenen en nóg meer klimaatadaptieve maatregelen kan doorvoeren.

Burendag

Aan het eind van haar update vertelde Leontien over Burendag op zaterdag 28 september. Die dag organiseren de gemeente Zwolle, Boskalis Nederland en Buitensporig Zwolle onder andere een tekenwedstrijd voor kinderen over de toekomst van het stationsgebied. Hoe ziet de omgeving van het station er over 50 jaar uit? Wat is er in 2069 anders op het gebied van wonen, werken en leven? Deze tekeningen worden in een tijdscapsule geplaatst en over 50 jaar… is het tijd om deze te openen en te bekijken wat er is uitgekomen! Kom 28 september gerust even langs tussen 10.00 en 14.00 uur bij Buitensporig Zwolle in het stationsgebouw (op de plek van de voormalige Bruna) voor een warme kop koffie, thee en wat lekkers. Dit is tegelijkertijd een mooi moment om in gesprek te gaan over de bouw van de ondergrondse fietsenstalling en andere zaken die in de Spoorzone spelen. Verhalenverteller Stan Fritschy komt korte verhalen voor haastige reizigers vertellen, dus wees welkom en schuif aan!

tekst gaat verder onder de foto

Ontwikkelkader Spoorzone/Hanzeland

Tot slot vertelde Anne-Marie Mosterman over de stand van zaken rondom het Ontwikkelkader voor Spoorzone/Hanzeland. Dit onderwerp kwam ook aan bod in het Spoorcafé van 15 mei. Het Ontwikkelkader is een verdere concretisering van de strategische agenda en geeft antwoord op vragen als: waar komen de nieuwe gebouwen, hoe hoog, en met welke architectonische ambitie? Waar komen de straatjes en pleinen? Welk type bedrijven willen we? Hoe geven we invulling aan de nieuwe mobiliteit? Waar komt de energie vandaan? Welke duurzaamheidsambities hebben we voor deze ‘nieuwe’ stad? Hoe hoog leggen we de lat?

Aan het beantwoorden van deze en andere vragen wordt achter de schermen hard gewerkt. In een van de komende Spoorcafés worden de eerste resultaten van de conceptresultaten Besproken. Het Ontwikkelkader wordt naar verwachting eind dit jaar/begin volgend jaar ter besluitvorming aangeboden aan het college en de gemeenteraad.

tekst gaat verder onder de foto

Buskaptas succes

Bij de afsluiting van de avond werd nog even kort gerefereerd naar het succes van de buskaptas-actie. Van de proefdruk van de overkapping van het nieuwe busstation in Zwolle maakte Handwerkcafé Zwolle (externe link)unieke tassen. Ook konden mensen – onder begeleiding van het Handwerkcafé – ook zelf bij Brainz achter de naaimachine kruipen. De actie was een groot succes en wordt binnenkort afgerond.

Gerelateerde artikelen

Back to top button