EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Gemeente kijkt hoe het nu gaat met ondernemers

Zwolle – Het Team Ondernemers en Geldzaken van gemeente Zwolle heeft ondernemers gebeld die bij een belactie aangaven in financiële problemen te komen. Deze belactie is uitgevoerd door Bureau Right in opdracht van Regio Brigade Zwolle om bij ondernemers te informeren hoe het met ze gaat sinds corona.

38% van de gebelde ondernemers geeft aan dat er financiële problemen zijn. Van deze groep geeft 46% aan nog geen financiële verbetering te zien. Het contact zoeken met ondernemers in moeilijke tijden, wordt door de ondernemers gewaardeerd. Ondernemers zouden beter geholpen kunnen worden als er meer bekendheid was met betrekking tot hetgeen Regionaal Bureau Zelfstandigen en het Team Ondernemers en Geldzaken voor ondernemers kunnen betekenen. De gemeente gaat acties ondernemen om deze bekendheid te vergroten.

Onbekend

Ondernemers weten veelal niet dat gemeente ook nu nog steeds iets voor hen kan betekenen. Van het Regionaal bureau zelfstandigen en het Team ondernemers en geldzaken hebben velen nog nooit gehoord. De meeste ondernemers gaven aan dat het nu wel beter met hen gaat, maar dat men wel zorgen heeft over de periode als de Belastingdienst weer gaat invorderen.

De gesproken ondernemers hebben de crisis nog maar net overleefd. Het had niet veel langer moeten duren en men heeft het gered of door bij te lenen, ander werk aan te gaan, interen op vermogen etcetera. De huidige hoge energieprijzen zijn daarom ook wel een zorg. De oorlog in de Oekraïne baart de ondernemers zorgen die ook gerelateerd zijn aan de eigen ondernemingen.

Een drietal ondernemers is verwezen naar Over Rood, Twee ondernemers is met klem aangeraden om contact op te nemen met het RBZ, met één ondernemer wordt op korte termijn een intake gesprek gehouden voor schulddienstverlening.

Tot de zomer

Regio Zwolle Brigade heeft deze actie nu voor 8 gemeenten in de regio uitgevoerd en gaat tot de zomer door met de belactie voor de andere gemeenten in de regio.  Er wordt rond de zomer 2022 een webinar voor accountants/boekhoudkantoren netwerk opgetuigd om deze mogelijkheden nogmaals goed te adresseren. Team Ondernemers en Geldzaken, Team Economie en Regionaal Bureau Zelfstandigen worden hierbij betrokken.

Er wordt tevens een belrondje met de grootbanken gehouden. Hierbij gaat het om reflectie op eerdere gesprekken in 2020 + 2021 en bespreken wat de visie nu is. Dit wordt vanuit Regio Zwolle Brigade opgepakt.

Suggestie voor afbeelding: Infographic op www.zwolle.nl bij ibabs, https://zwolle.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/53ea6bb4-5d83-42f6-9337-542fb1678378?documentId=0d1fd0df-a858-4532-942e-f6cfc6ef8e5e&agendaItemId=52273f23-4039-449f-b24b-db4979df0f37

Gerelateerde artikelen

Back to top button