KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

WaardeRing-netwerk roept op: ‘Oude CD’s en kaarsen zijn waardevoller dan je denkt. Lever ze in!’

Zwolle – Natuur en Milieu Overijssel, Gemeente Zwolle, Stichting Kringloop Zwolle en ROVA houden in januari een inzamelactie voor CDs, DVDs en kaarsen. Ze doen dit vanuit circulair ambachtsnetwerk WaardeRing. Volgens de organisaties is het een goede manier om nu al met goede voornemens te starten: “Veel mensen hebben op zolder nog wel een doos oude CD’s liggen, terwijl er in het hele huis geen apparaat is te vinden om het af te spelen. Ook blijven er vaak kaarsstompjes over na de feestdagen. Door deze in te leveren kunnen van deze spullen weer waardevolle producten gemaakt worden. Zo wordt verspilling voorkomen én heeft u thuis weer wat meer ruimte”

Op dit moment blijven dus nog veel CDs, DVDs en overgebleven kaarsen thuis liggen zonder gebruikt te worden. Vaak worden deze dan na een tijd weg gegooid bij het restafval. Zonde! De spullen krijgen binnen het WaardeRing netwerk namelijk een waardevolle bestemming. Leerlingen van praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Zwolle demonteren de CD’s en DVD’s en doen hierdoor in een veilige omgeving werkervaring op. De losse onderdelen worden vervolgens gerecycled: van de CD-schijfjes wordt bijvoorbeeld het omhulsel van de bekende horecakaarsjes gemaakt. Kaarsenstompen komen terecht bij de kaarsenmakerij van Philadelphia in Kampen waar mensen met een licht verstandelijke beperking prachtige nieuwe kaarsen maken van de oude kaarsstompjes. Zo krijgen zij een waardevolle werkervaring.

Inleveren

De spullen kunnen worden ingeleverd bij de filialen van Stichting Kringloop Zwolle aan de Nieuwe Veerallee en aan de Nieuwe Deventerweg. Ook kunnen ze worden ingeleverd bij de GRIP-wagen van de ROVA. Overigens krijgen CD’s, DVD’s en kaarsen via deze inleverpunten ook na de inzamelactie in januari een duurzame bestemming.

De GRIP-wagen?

De GRIP-wagen is een mobiel inzamelpunt van de ROVA voor reststromen zoals piepschuim, hard plastic en metaal. Maar de wagen heeft ook bakken voor CDs, DVDs en kaarsen. Bij de GRIP-wagen kun je jouw reststromen inleveren zolang deze in een grote boodschappentas passen. Voor grotere hoeveelheden kan je terecht bij het ROVA-milieubrengstation. Wil je weten wanneer de GRIP-wagen in jouw buurt staat? Kijk dan op de website van de ROVA of in de ROVA-app.

Over WaardeRing

WaardeRing is het circulaire ambachtsnetwerk in de regio Zwolle. Het netwerk bestaat uit ruim vijftig partners -bedrijven, ondernemers, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en overheden- in de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Staphorst, Zwartewaterland en Ommen. Het netwerk gaat voor een circulaire economie en inclusieve samenleving. Er zijn al diverse samenwerkingen ontstaan rondom hout en meubelen, textiel, kunststof en kleingoed. Dankzij het alsmaar groter wordende netwerk van WaardeRing worden diverse voorheen waardeloze afvalstromen omgebogen tot waardevolle grondstoffen en neemt hergebruik van al dan niet gerepareerde of opgeknapte spullen steeds verder toe. Leerlingen en studenten van inmiddels meer dan tien onderwijsinstellingen dragen hieraan hun steentje bij en mensen met bijzondere talenten vinden waardering binnen het netwerk voor hun inzet. WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen. Kijk voor meer informatie op www.waarde-ring.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button