Nieuws uit ZwolleSport

Geïmproviseerd Berkum wint in Steenwijk

Zwolle – Met een behoorlijk aangepaste formatie heeft Berkum in de eerste wedstrijd om de Steenwijker Toren Cup met 0-2 gewonnen van gastheer Olde Veste ’54. In de eerste helft ging het redelijk gelijk op, maar na rust namen de Zwollenaren verdiend afstand.

Er viel heel wat te puzzelen voor Berkum-trainer Arno Hoekstra, die in de afgelopen duels al drie spitsen niet kon inzetten wegens blessures of ziekte. Daar kwamen nu ook nog Chris van der Meulen en Martijn Brakke bij, zodat de Zwolse hoofdklasser een complete voorhoede miste. Daardoor stond Marc van der Meulen, eerder nog in het centrum van de defensie actief, nu in de punt van de aanval. Dat ging hem prima af want de Zwolse aanvoerder was zeer balvast, bediende zijn ploeggenoten met bekeken passjes en scoorde een fraai doelpunt.

Kansen

In het eerste bedrijf kregen beide ploegen kansen. Berkum-verdediger Dennis Horstman moest enkele keren vlak voor zijn doellijn redding brengen en aan de andere kant gingen twee schoten van Ivar Nijboer maar net naast het doel van Olde Veste. Vlak voor rust leek de thuisclub te gaan scoren toen Jeffrey Dijkstra drie man op rij in de Zwolse defensie passeerde, maar het vervolg liep op niets uit. Direct daarna kreeg Berkum de grootste kans maar het harde schot van Björn Bakker, na goed voorbereidend werk van Nijboer en Roy van der Stouwe, stuitte via de onderkant van de lat het veld weer in.

Direct na de hervatting ging Serge Nap op het Olde Veste-doel af maar de Berkum-spits deed te weinig met die kans. Robert Schonewille weerhield de gastheren een minuut later met een goede actie van scoren en in de 59e minuut bracht Berkum-keeper Huib Veurink met een knappe actie redding op een kopbal van Juules Kwant.

Passeeractie

Na een uur spelen nam Berkum de leiding. Nap schudde met een knappe passeeractie op rechts de Olde Veste-verdediging van zich af en stelde Bakker in staat om de 0-1 binnen te tikken. Krap 10 minuten later verdubbelde Berkum de marge toen Marc van der Meulen een vrije trap van net buiten het strafschopgebied fraai in de kruising krulde: 0-2.

Olde Veste trachtte met een slotoffensief nog wat aan die achterstand te doen en kreeg ook wel kansen, maar daar sprong de Steenwijker eersteklasser veel te slordig mee om. Berkum ging zodoende verdiend naar de finale van het toernooi, die op zaterdag vanaf 16.00 uur wordt gespeeld. Tegenstander in Steenwijk is dan zondaghoofdklasser Alcides uit Meppel, die in de eerste wedstrijd met 5-0 gehakt maakte van Buitenpost.